Eerste Charcot Fellowship voor BIOMED onderzoekster Elien Grajchen

BIOMED-onderzoekster Elien Grajchen heeft van de Belgische Charcot Stichting 200.000 euro ontvangen. De stichting wil hiermee onderzoek rond Multiple Sclerose (MS) aanmoedigen.

Trefwoorden: #BIOMED, #Charcot Stichting, #Fellowship, #Multiple Sclerose, #onderzoek, #studiebeurs, #UHasselt

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE - De eerste Charcot Fellowship ooit gaat naar Elien Grajchen, die deel uitmaakt van het team onder leiding van prof. dr. Jerome Hendriks (BIOMED).

Professor Hendriks: “Onze onderzoeksgroep heeft onlangs aangetoond dat myeline (de isolerende laag rond zenuwuitlopers) cholesterol- en vetzuursensoren activeert in immuuncellen. Die immuuncellen krijgen eigenschappen die herstel bevorderen. Maar de grote hoeveelheden vetten die ze te verwerken krijgen, lijken dat proces te verstoren. Het is nog onduidelijk welke processen nu exact geactiveerd en verstoord worden tijdens de opname van myeline.”

De BIOMED-onderzoekers namen ook een verstoord cholesterolmetabolisme waar in het bloed van mensen met MS.

Elien Grajchen: “Die verstoringen leiden tot een verhoogde activiteit van immuuncellen en kunnen zo dus de ziekteprogressie versnellen. Met de beurs van de Charcot Stichting zullen we de onderliggende mechanismen identificeren en zullen we bekijken hoe die beïnvloed kunnen worden om herstel van hersenletsels te bewerkstelligen.”


(bron en foto: UHasselt - BIOMED)

Op de foto:
Elien Grajchen geflankeerd door Jeroen Bogie (links) en Jerome Hendriks.

ACHTERGROND
Multiple sclerose is een ongeneeslijke chronische ziekte die het centrale zenuwstelsel aantast. In België leven er zo’n 11.000 personen met MS (1 op 1.000 Belgen), van wie bijna 3 keer meer vrouwen dan mannen.

De Charcot Stichting investeert elk jaar 200.000 euro in fundamentele onderzoeksprojecten om de mechanismen van de ziekte beter te begrijpen. Sinds 2004 financiert en leidt het fonds eveneens klinisch onderzoek om nieuwe behandelingen op punt te stellen die het afremmen van de ziekte mogelijk maken.