Instroom van technologiestudenten in hoger onderwijs piekt

Een magische horde is genomen: dit jaar kozen meer dan 9.000 studenten uit het Nederlandstalig middelbaar onderwijs voor een hogere technologische studierichting. "Bemoedigend".

Trefwoorden: #Agoria, #ICT, #STEM, #technologie, #technologiestudenten

Lees verder

Opleiding

( Foto: Agoria )

ENGINEERINGNET.BE - Het is al jaren de betrachting van technologiefederatie Agoria: een instroom hebben van meer dan 9.000 studenten in de hogere technologische en ICT-studierichtingen. Dat cijfer vertegenwoordigt namelijk een kantelmoment: er zijn volgens de federatie elk jaar 9.000 nieuwe studenten nodig om aan de vraag in de arbeidsmarkt te voldoen.

Dit jaar hebben zich uiteindelijk 9.047 nieuwe studenten ingeschreven voor een zogenaamde STEM-richting (Science, Technology, Engineering, Mathematics). In concreto staat dit voor de richtingen ICT (master en bachelor), professionele bachelor technologie, master industriële wetenschappen & technologie en ingenieurswetenschappen.

In totaal is er dit jaar een 6% hogere instroom in de universiteiten en hogescholen. Maar het zijn vooral de hogescholen die bijzonder populair blijken met niet minder dan 13% meer professionele bachelors ICT (3.462 studenten) en 10% meer professionele bachelors technologie (2.257 studenten).

Ook de burgerlijk ingenieurs tekenen met 924 studenten of +4% het beste resultaat van de laatste 4 jaar op. Het aandeel van de meisjes in deze richting stijgt met 19% tot quasi 1 op 5. De academische bachelor industrieel ingenieur daarentegen zakt met -6% tot 2.105 studenten en ook de academische bachelor ICT moet met -7% terrein prijsgeven.

Intussen mogen we dus spreken van een structurele breuk met de dalende trend die de voorbije twee decennia overheerste: het is al de 5de opeenvolgende stijging. Met name in de jaren negentig werd een ongeziene daling - een halvering - opgetekend van de instroom in de technische studierichtingen. Zo zijn er vandaag 3.000 nieuwe kandidaten voor de titel van ing en ir, eind de jaren tachtig waren dat er nog iets meer dan 5.800.

Toch enkele kanttekeningen. De studies van industrieel ingenieur liggen niet goed in de markt, met dit jaar 2.105 studenten tegenover 2.236 in 2015. Een deel van de verklaring kan zijn dat het profiel van dit type studierichting vervaagt.

Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen: "Mogelijk is door de universitaire inkanteling van de studierichting het profiel van een industrieel ingenieur minder duidelijk en dus minder attractief geworden. Ook wil de jeugd misschien een keuzemogelijkheid qua finaliteit. Bij een professionele bachelor geeft de benaming van de opleiding meteen wel duidelijk aan wat de finaliteit is, denk maar aan autotechnologie, energiemanagement, elektromechanica, multimedia en communicatietechnologie”.

"Bovendien kiezen heel wat jongeren eerst voor een professionele bachelor en stromen dan via een schakelprogramma door naar een master. Dit fenomeen stellen we met name vast voor de industrieel ingenieurs, gezien de onderwijsinstellingen hier zeker hebben geïnvesteerd in schakelprogramma’s. 2105 generatiestudenten startten dit academiejaar het traject naar een masterdiploma industrieel ingenieur. Daarenboven willen nog eens 911 jongeren dit diploma via een schakelprogramma behalen“.

Agoria legt de lat voor volgend jaar alvast hoger, want ook vanuit het bedrijfsleven neemt het aantal STEM-vacatures elk jaar toe : "We zouden nu moeten werken aan het overschrijden van de kaap van 10.000".