Erasmus MC Fellowships uitgereikt aan vier veelbelovende onderzoekers

De wetenschappers ontvangen ieder 400.000 euro om onderzoek te doen naar gewrichtsslijtage, breinverbindingen, blaaskankerbestrijding en kraambedpsychoses.

Trefwoorden: #Erasmus MC, #Erasmus MC Fellowships, #Lof der Geneeskunst 2016, #onderzoek, #onderzoekers, #wetenschap

Lees verder

research

( Foto: Erasmus MC )

ENGINEERINGNET.NL - De Erasmus MC Fellowships zijn uitgereikt aan dr. Yvonne Bastiaansen, dr. Henk-Jan Boele, dr. Tahlita Zuiverloon en dr. Veerle Bergink. De laatste is beschikbaar gesteld door het Erasmus MC Vriendenfonds.

De uitreiking vond plaats tijdens het wetenschapsevenement Lof der Geneeskunst 2016. De wetenschappers ontvangen ieder 400.000 euro. Daarmee mogen ze vier jaar lang hun wetenschappelijk onderzoek financieren.

Yvonne Bastiaansen - Macrofagen
Eén op de tien Nederlanders krijgt ooit te maken met artrose, ofwel gewrichtsslijtage. Onderzoek toont aan dat macrofagen daarbij een grote rol spelen. Dit zijn een bepaald type afweercellen die in het gewrichtskapsel zitten en de taak hebben bacteriën op te ruimen. Ze scheiden echter stoffen uit die de artrose versnellen.

Bastiaansen is eerder gepromoveerd op het herstel van kraakbeen. Zij gaat nu onderzoek doen naar deze afweercellen in het bloed, voordat ze zich in het gewrichtskapsel vestigen. Dragen de cellen al in dat stadium bij aan artrose? Kunnen ze wellicht ingezet worden in een therapie? Dat zijn de vragen waarop zij een antwoord wil vinden.

Henk-Jan Boele - Breinverbindingen
Boele worstelt met één van de grootste vragen van de moderne neurowetenschap: hoe worden verbindingen gevormd in het menselijk brein? En hoe veranderen die onder invloed van onze ervaringen?

Boele, die eerder onderzoek deed naar deze 'synaptische plasticiteit' in de kleine hersenen, wil dit proces breder bestuderen. Hij tracht uit te vinden in hoeverre het ontstaan van verbindingen kan worden beïnvloed. Dergelijke kennis is heel waardevol voor het begrip van geheugenvorming. Het kan ook leiden tot therapieën voor behandeling van bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson.

Tahlita Zuiverloon - Blaaskankerbestrijding
Zuiverloon richt zich op een betere bestrijding van blaaskanker. Die kent twee vormen: de ene beperkt zich tot het slijmvlies, de andere dringt de blaasspier binnen. De laatste is agressief en kan snel uitzaaien. Voorafgaand aan de verwijdering van de blaas wordt dan een chemokuur gegeven.

Bij slechts een kwart van de patiënten werkt deze aanpak. Nog onvoorspelbaar is voor wie dat geldt en dus krijgen alle patiënten chemo, met bijbehorende giftige effecten. Zuiverloon, die naast geneeskunde ook biomedische wetenschappen heeft gestudeerd, wil dit probleem te lijf gaan. Ze zal in het bloed stofjes zoeken, 'markers', die de respons op chemotherapie voorspellen. Wellicht bieden die markers ook aangrijpingspunten voor nieuwe therapieën.

Veerle Bergink - Kraambedpsychose
Bergink's interesse gaat uit naar één op de honderd vrouwen die hun eerste kind krijgen en die direct na de bevalling last krijgen van manische of psychotische symptomen. Dit heet een post partum, oftewel kraambedpsychose. Ook vrouwen zonder enige psychiatrische voorgeschiedenis kan dit overkomen.

Wat zijn de oorzaken? Hoe kunnen we dat voorkomen? Vragen voor psychiater Bergink, die al elf jaar verbonden is aan het Erasmus MC. Ze gaat onderzoek doen naar de rol van infecties, auto-immuunziekten en immuunafwijkingen. Daarnaast wil ze de hersenstructuur en hersenactiviteit onderzoeken tijdens deze periode van acute verwardheid en ook daarna.

Ze hoopt dat haar resultaten kunnen leiden tot een aanpak die de impact van deze tijdelijke verwardheid verzacht.