Start bouw ZON-PTC protonentherapie centrum voor kankerpatiënten

Het Maastrichtse protonentherapie centrum is de eerste protonenfaciliteit ter wereld die wordt geïntegreerd in een bestaand gebouw, waarbij de bouwkosten rond de 40 miljoen euro liggen.

Trefwoorden: #kanker, #kankerpatiënten, #Maastricht UMC+, #MAASTRO clinic, #protonentherapie, #ZON-PTC

Lees verder

Techniek

( Foto: Provincie Limburg )

ENGINEERINGNET.NL - Met het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst door de initiatiefnemers en financiers start de bouw van het ZON-PTC protonentherapie centrum voor kankerpatiënten in Maastricht. De opening is gepland voor het einde van 2018.

Het Maastrichtse protonentherapie centrum is de eerste protonenfaciliteit ter wereld die wordt geïntegreerd in een bestaand gebouw. Dat gebeurt in het gebouw van bestralingskliniek MAASTRO clinic op de Maastricht Health Campus. Daardoor wordt het centrum met een aanzienlijk lagere investering gerealiseerd, namelijk 40 miljoen euro. Bovendien kan de patiënt op één plaats terecht voor zowel de traditionele radiotherapie als voor de protonentherapie.

De realisatie van protonentherapie in Maastricht is mogelijk dankzij een investering van MAASTRO clinic en Maastricht UMC+ en kredieten van de Provincie Limburg, industriebank LIOF, ASN Bank en Rabobank.

Protonentherapie is een nieuwe, beproefde vorm van bestraling (radiotherapie) voor de behandeling van kanker. Met protonenbestraling is zeer nauwkeurige bestraling en/of het afgeven van een hogere stralingsdosis aan de tumor mogelijk waarbij het omliggende gezonde weefsel maximaal wordt ontzien.

Protonen zijn namelijk positief geladen kerndeeltjes die hun dosis op één nauwkeurig te bepalen piekmoment afgegeven. Daardoor vernietigen protonen alleen de kankercellen.

Zo'n drie procent van de patiënten in Limburg, Zuidoost Brabant en Zuid Gelderland met bepaalde vormen van kanker die bestraling nodig hebben, kunnen vanaf eind 2018 in Maastricht worden behandeld met de nieuwe bestralingstherapie. Het gaat hierbij om 400 patiënten met bepaalde vormen van schedelbasis tumoren, oogmelanomen en kanker in hoofd, hals, longen, borsten en prostaat.

Omdat protonentherapie duurder is dan de klassieke radiotherapie (fotonentherapie) wordt die tot nu toe voor een beperkt aantal patiënten vergoed. In veel gevallen moet eerst de verwachte klinische winst worden aangetoond voordat zorgverzekeraars de behandeling vergoeden. Deze patiënten krijgen deze behandeling nu dus soms niet of moeten daarvoor naar het buitenland.

Door te kiezen voor de compacte protonenapparatuur van Mevion Medical Systems is het mogelijk om de apparatuur te plaatsen in het huidige gebouw van bestralingskliniek MAASTRO clinic. De protonenkliniek komt op de plaats van anderhalve bestaande bestralingsbunker voor traditionele radiotherapie.

Het inpandig realiseren van het protonencentrum biedt als grote voordeel dat gebruik wordt gemaakt van gedeelde voorzieningen zoals personeel, beeldvormingsapparatuur en faciliteiten voor patiënten zoals receptie en parkeerplaats. Hierdoor zijn de investeringen en kosten beduidend lager.