Erasmus MC doet mee aan groot internationaal onderzoek Zika-epidemie

De Europese Commissie geeft geld aan drie teams om onderzoek te verrichten onder grote groepen patiënten, samen met onderzoekers uit gebieden waar het Zika-virus circuleert.

Trefwoorden: #Erasmus MC, #Europese Commissie, #internationaal onderzoek, #Zika, #Zika-epidemie, #Zika-virus

Lees verder

research

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.NL - De snelle verspreiding van Zika in Brazilië en omliggende landen heeft complicaties aan het licht gebracht die eerder niet met Zika in verband waren gebracht.

Het Braziliaanse Ministerie van Volksgezondheid trok vorig jaar aan de bel, omdat het in een deel van het land waar het Zika-virus voorkwam een sterke toename zag van hersenafwijkingen bij baby’s die tijdens de zwangerschap waren geïnfecteerd. Ook signaleerde men een toename van het Guillain-Barré-syndroom (GBS), een acute en levensbedreigende verlamming.

Inmiddels is er overtuigend bewijs dat het Zika-virus inderdaad tijdens de zwangerschap kan worden overgedragen op de foetus en dat die infectie tot ernstige hersenbeschadiging kan leiden. Ook is er nu in diverse landen een sterk verband gevonden tussen Zika-virusinfecties en GBS, al is nog onduidelijk of het virus de verlamming ook veroorzaakt.

Echter, er is nog grote onzekerheid over de omvang van deze complicaties. Schattingen lopen uiteen van één op honderd tot één op drie baby’s van moeders die tijdens de zwangerschap een Zika-infectie kregen. Ook over de kans op GBS na een Zika-infectie is nog niets bekend.

Inmiddels is wel aangetoond dat het Zika-virus niet alleen via muggen, maar ook via seksueel contact wordt overgedragen. Onbekend is wat de effecten zijn van een Zika-virusinfectie op de ontwikkeling van kinderen zonder zichtbare hersenafwijkingen die tijdens de zwangerschap zijn blootgesteld.

Nog veel vragen dus, waar wetenschappers het antwoord op willen vinden. Daarvoor moet op een gestandaardiseerde manier onderzoek worden gedaan onder grote groepen patiënten.

De Europese Commissie heeft besloten om drie onderzoeksteams geld te geven om dit te doen, samen met onderzoekers uit gebieden waar het Zika-virus circuleert. Onderzoekers van het Erasmus MC die sinds het begin van de epidemie samenwerken, zijn bij twee van de drie projecten betrokken.

Het onderzoek van het eerste consortium, ZikaPLAN, richt zich met name op de neurologische ziekten bij verschillende leeftijdsgroepen. Consortium ZIKALLIANCE focust zich op de Zika-virusinfectie bij zwangeren en hun baby’s.

Vanuit het Erasmus MC zijn de afdelingen Viroscience, Neurologie, Immunologie en Medische Microbiologie en Infectieziekten bij de consortia betrokken.