Europees onderzoek naar 3D-printen voor biomedische toepassingen

Universiteit Maastricht en Brightlands Materials Center starten samen het grootste Europese onderzoeksprogramma naar 3D-printen en biomedische toepassing in de regeneratieve geneeskunde.

Trefwoorden: #3D-bioprinten, #3D-printen, #biomedische toepassingen, #Brightlands Materials Center, #Universiteit Maastricht

Lees verder

Techniek

( Foto: Brightlands Materials Center )

ENGINEERINGNET.NL - Universiteit Maastricht (UM) en Brightlands Materials Center (BMC) gaan de uitdagingen op technologisch en materieel gebied aan om 3D-bioprinten door te ontwikkelen, met als uiteindelijk doel het toe te kunnen passen in de medische wereld.

In dit nieuwe samenwerkingsplatform werken UM en BMC samen met andere publieke en particuliere partners zoals DSM en TNO en de Provincie-Limburg.

Lorenzo Moroni, UM: "Wij willen skeletachtige toepassingen in het programma klinisch testen en een eerste functionerend prototype voor hart- en nier regeneratie produceren dat aan een pre-klinische evaluatie kan worden onderworpen. Dit stelt ons ook in staat om nieuwe bioactieve materialen te maken voor skelet-, hart- of nier regeneratie.“

De reden van de start van het samenwerkingsverband is een aantal uitdagingen in de wereld van 3D-printen en bioprinten. UM en BMC willen deze uitdagingen omzetten naar oplossingen, en ziekenhuizen faciliteren met nieuwe toepassingen.

Marnix van Gurp, Managing Director van BMC: "De kennis en vaardigheden van UM in combinatie met de materiaalkennis en industriële mogelijkheden van BMC maken onze samenwerking tot een perfecte match. Samen kunnen we oplossingen bieden die in de klinische praktijk gebruikt kunnen worden."

Het initiatief is verankerd in een regio waar regionale en Europese projecten zijn opgestart. De UM werkt aan projecten op het gebied van biofabricatie technologieën en op de Brightlands Chemelot Campus lopen projecten met Hogeschool Zuyd, InSciTe, CHILL, de Technische Universiteit Eindhoven en het Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials.

Een verdere uitbreiding van de huidige samenwerkingen met de nabijgelegen instituten van Leuven en Aken maken van deze regio het middelpunt van nieuwe initiatieven op dit terrein.


(bron: Universiteit Maastricht)

Regeneratieve geneeskunde houdt zich bezig met het regeneren van cellen, weefsels en organen.