Samenwerking EDF en Elsa op gebied hernieuwbare energie

EDF Luminus en Elsa richten samen E-NosVents op, een gemeenschappelijk filiaal voor de ontwikkeling, de bouw en de uitbating van projecten voor hernieuwbare energie in Picardisch Wallonië.

Trefwoorden: #E-NosVents, #EDF Luminus, #Elsa, #hernieuwbare energie, #Picardisch Wallonië

Lees verder

Techniek

( Foto: EDF Luminus )

ENGINEERINGNET.BE - Picardisch Wallonië is een omschrijving voor westelijk Henegouwen. EDF Luminus en Elsa (het energiefiliaal van het Agentschap voor Territoriale Ontwikkeling Ideta) werkten al nauw samen voor het windpark van Tourpes-Thumaide en in het kader van samenwerkingen met private projectontwikkelaars uit de windenergiesector.

Met E-NosVents willen ze hun samenwerking bestendigen. EDF Luminus bezit een participatie van 60% en Elsa heeft 40% in handen. Samen willen ze projecten rond hernieuwbare energie opzetten en de omwonenden daarbij betrekken om zo de Belgische productiedoelstellingen te halen: 13% hernieuwbare energie in het bruto-energieverbruik tegen 2020.

In een eerste fase wil E-NosVents twee windmolenparken ontwikkelen, een met acht windturbines in Tournai Ouest, dat in de herfst van 2017in dienst wordt gesteld , en daarnaast het park van Leuze verder uitbreiden met nog eens vier windturbines. Het doel is om tegen 2020 in Picardisch Wallonië 20 windturbines in verschillende parken in dienst te stellen.

De samenwerking zal zich niet beperken tot windenergie. Er worden ook studies uitgevoerd omtrent projecten voor zonne- en waterkrachtenergie.


ACHTERGROND
Meer dan 17% van de door EDF Luminus in België geproduceerde stroom is afkomstig van Belgische hernieuwbare energiebronnen. Hun windmolenpark met 120 turbines produceert 596 GWh energie per jaar. Dat is evenveel als het energieverbruik van meer dan 150.000 huishoudens.