Facelift voor SCK onderzoeksreactor Belgian Reactor 2 (BR2)

Het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) heeft Belgian Reactor 2 (BR2) een facelift gegeven. De onderzoeksreactor kan daarmee nog minstens tien medische radio-isotopen blijven produceren.

Trefwoorden: #Belgian Reactor 2, #radio-isotopen, #SCK, #Studiecentrum voor Kernenergie

Lees verder

research

( Foto: SCK )

ENGINEERINGNET.BE - In februari 2015 was BR2 stopgezet voor grondige onderhouds- en moderniseringswerken, met name de vervanging van de matrix, het hart van de reactor.

De installatie werd zoals gepland opnieuw opgestart in juli 2016 en heeft intussen met succes twee productiecycli van medische radio-isotopen gerealiseerd. De kostprijs van de moderniseringsoperatie bedraagt € 40 miljoen.

"Dankzij deze refurbishment kan BR2 zijn essentiële rol op technologisch vlak verzekeren om de nucleaire veiligheid van vermogenreactoren te blijven garanderen en tegemoet te komen aan de groeiende internationale vraag naar medische radio-isotopen," zegt Eric van Walle, directeur-generaal van het SCK.


ACHTERGROND
In de nucleaire geneeskunde worden radio-isotopen gebruikt voor de diagnose en de behandeling van bepaalde ziekten, waaronder kanker. Het meest gebruikte medische radio-isotoop is technetium-99m (99mTc), gevormd door het verval van molybdeen-99 (99Mo). Het wordt gebruikt voor ongeveer 80% van de diagnostische onderzoeken, wat neerkomt op 30 miljoen diagnoses per jaar wereldwijd.

Onderzoeksreactor BR2 produceert op jaarbasis meer dan 25 % van de wereldwijde vraag naar molybdeen-99, of in geval van hoge vraag zelfs tot 65 %. Dankzij de Belgische radio-isotopenproductie krijgen jaarlijks 7 miljoen patiënten een diagnostisch onderzoek. BR2 is ook in staat om nieuwe types radio-isotopen te produceren die de vooruitgang van de nucleaire geneeskunde ondersteunen in de strijd tegen kanker.

Naast de radio-isotopen, produceert BR2 ook 25 % van de wereldvraag aan gedopeerd silicium, een halfgeleider die wordt gebruikt in elektronische componenten voor onder meer hybride auto's, windturbines, zonnepanelen, ... Als een van de krachtigste en meest flexibele onderzoeksreactoren ter wereld is BR2 betrokken bij een groot aantal onderzoeksprogramma's rond de veiligheid van materialen en nucleaire brandstoffen, en bij het Europese kernfusieprogramma.