Sara van de Geer en Xavier Leroy winnen Van Wijngaarden Award 2016

Wiskundige Sara van de Geer en informaticus Xavier Leroy hebben de Van Wijngaarden Award 2016 ontvangen. Deze prijs wordt elke vijf jaar toegekend.

Trefwoorden: #computer, #CWI, #programmeertaal, #Sara van de Geer, #Van Wijngaarden Award, #wiskunde, #Xavier Leroy

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.NL - De Van Wijngaarden Award is bestemd voor wetenschappers die een bijzondere betekenis hebben voor deze vakgebieden.

Sara van de Geer is een Nederlandse wiskundige op het gebied van statistiek en de statistische leertheorie. Ze werkt als hoogleraar op de afdeling wiskunde van het Zwitserse ETH Zürich en is momenteel voorzitter van de Bernoulli Society for Mathematical Statistics and Probability. Ze is één van de grondleggers van toepassingen van de theorie van empirische processen - een deelgebied van de kansrekening - binnen de statistiek.

Xavier Leroy is senior onderzoeker bij het Franse Inria, waar hij hoofd is van het Gallium onderzoeksteam. Zijn onderzoek richt zich op programmeertalen en -technieken, en de formele verificatie van software met programmabewijzen en statistische analyse. Hij is de architect en één van de hoofdontwikkelars van de OCaml functionele programmeertaal en van CompCert, een formeel geverifieerde compiler voor C.

De Van Wijngaarden Award is vernoemd naar Adriaan van Wijngaarden (foto rechts), die op 2 november exact 100 jaar geleden werd geboren. Hij stond als hoofd van de rekenafdeling van het Mathematisch Centrum aan de wieg van de computer in Nederland en is daarmee van onschatbare waarde geweest voor het CWI en de introductie van de computer in Nederland.

Verder legde hij ook de basis voor hedendaagse mainstream programmeertalen en wordt gezien als één van de grondleggers van de informatica in Nederland. Later was hij van 1961 tot 1980 directeur van het Mathematisch Centrum, dat tegenwoordig Centrum Wiskunde & Informatica heet.


(bron en foto: CWI)

ACHTERGROND
Het is de derde keer dat de award wordt uitgereikt. Eerdere winnaars zijn Nancy Lynch en Persi Diaconis (2006) en Éva Tardos en John Butcher (2011).

De award (foto links) bestaat uit een bronzen sculptuur van Hanneke van den Bergh.