6 miljoen euro subsidie voor onderzoek kankertherapie

Wetenschappers van MAASTRO CLINIC en Maastricht UMC+/ Universiteit Maastricht gaan hiermee onderzoek doen naar de behandeling van uitgezaaide longtumoren met radio- en immuuntherapie.

Trefwoorden: #immuuntherapie, #kanker, #kankertherapie, #longtumoren, #Maastricht UMC+, #MAASTRO CLINIC, #radiotherapie, #Universiteit Maastricht

Lees verder

Nieuws

( Foto: screen YouTube - Maastro Clinic )

ENGINEERINGNET.NL - Uit eerdere studies is al gebleken dat een combinatietherapie (radio- en immuuntherapie) effectief is in de bestrijding van verschillende tumortypen en uitzaaiingen daarvan. Met de prestigieuze onderzoeksbeurs hopen de Maastrichtse wetenschappers weer een stap dichterbij een nieuwe kankerbehandeling te komen.

De behandeling werkt als volgt: met behulp van radiotherapie wordt de primaire tumor bestraald. Dat zorgt voor vernietiging van tumorcellen en wekt tegelijkertijd een reactie op van het lichaamseigen afweersysteem. Die reactie is echter niet voldoende om ook uitzaaiingen te lijf te gaan.

Om het afweersysteem een handje te helpen worden zogeheten immunocytokines ingespoten (dit is in feite de immuuntherapie). Deze immunocytokines herkennen specifieke onderdelen van tumoren door het hele lichaam en binden zich daar aan vast. Op die manier signaleren ze het afweersysteem om de tumorcellen op te ruimen.

Inmiddels is deze vorm van behandeling succesvol gebleken in preklinische modellen en in eerste klinische onderzoeken. Resultaten laten zien dat zowel de bestraalde primaire tumor bestraald verdwijnt, maar ook onbestraalde tumoren in andere delen van het lichaam blijken te worden aangepakt.

Daarnaast is uit preklinisch onderzoek gebleken dat de immuuntherapie ook bescherming biedt tegen het opnieuw toedienen van tumorcellen. In tegenstelling tot de controle zonder immuuntherapie, waarbij de tumor terug groeide.

Projectleider prof. dr. Philippe Lambin, hoogleraar radiotherapie/ oncologie: “De combinatietherapie is in potentie dan ook een van de eerste behandelingen die uitgezaaide tumoren zou kunnen genezen.”

Met de toegekende Europese miljoenensubsidie wordt de therapie de komende zes jaar onderzocht in een volgende (gerandomiseerde) klinische fase. Dat betekent dat de behandeling bij een select aantal patiënten met uitgezaaide longkanker in verschillende ziekenhuizen wordt vergeleken met de standaardbehandeling.

Radiotherapeut/ oncoloog Evert van Limbergen: “We hopen zodoende nog meer bewijs te kunnen genereren voor de effectiviteit van de combinatietherapie. Hoewel de resultaten veelbelovend zijn, wordt de therapie voorlopig alleen in onderzoeksverband toegepast.”


(bron: Maastricht University)

Het project waar diverse kennisinstellingen uit heel Europa aan deel zullen nemen is getiteld IMMUNOSABR.

Hieronder een Engelstalige animatie van de therapie