Amsterdam Science Park verwelkomt eerste bewoners Startup Village

Metrica Sports, Aiir Innovations en Delphi BI vestigen zich als eerste startende bedrijven in het nieuwe hightech ondernemersdorp, dat naar verwachting begin 2017 25 jonge bedrijven telt.

Trefwoorden: #ACE Venture lab, #Aiir Innovations, #Amsterdam Science Park, #Delphi BI, #Metrica Sports, #startup, #Startup Village, #UvA Holding

Lees verder

Techniek

( Foto: Metrica Sports )

ENGINEERINGNET.NL - Startup Village, een initiatief van Amsterdam Science Park, ACE Venture lab en UvA Holding, is officieel van start met de vestiging van de eerste hightech starters. Onder andere Metrica Sports, Aiir Innovations en Delphi BI vestigden zich de afgelopen maand in een studio op het park. De eerste bouwfase is hiermee afgerond.

In de komende maanden breidt Startup Village verder uit naar een compleet dorp, dat voorzien is van diverse labaratoria, ontmoetingsruimtes en ruimtes voor bedrijven van verschillende omvang. ACE Venture Lab biedt begeleiding en Amsterdam Science Park de faciliteiten en het netwerk. Samen helpen zij jonge ondernemers hun wetenschappelijk onderbouwde ideeën te ontwikkelen tot commerciële producten.

'Startup Village is meer dan een plek voor ondernemers, het is ook een incubator en vooral een laboratorium voor vernieuwende concepten op allerlei gebieden: van kunstmatige intelligentie tot groene chemie en biodiversiteit. Er zijn in Amsterdam natuurlijk genoeg locaties voor startende bedrijven, maar nergens zijn ze zo sterk verbonden aan de universiteit en de wetenschap,' aldus Erik Boer, directeur van mede-initiatiefnemer ACE Venture Lab.

In Startup Village kunnen de kersverse ondernemers tegen een schappelijke huurprijs ruimtes van 5x12 of 5x6 meter geheel naar eigen smaak inrichten. Bovendien biedt ACE Venture Lab als huurbaas samen met Amsterdam Science Park een burennetwerk van ondernemers: van mede-starters tot grote multinationals. Voor degene die een meer kant-en-klare werkplek zoekt: op dit moment ontwerpen een aantal afgestudeerden van designacademie Artemis de inrichting van enkele innovatie-LABS.

Metrica Sports, Aiir Innovations en Delphi BI waren de eerste die in hun studio’s trokken. De gemeenschappelijke deler van deze beginnende entrepreneurs is hun wetenschappelijke, dan wel hightech basis. Zo ontwerpt Metrica Sports een tool waarmee voetbalwedstrijden digitaal worden geanalyseerd, de zogenaamde Footmapp.

Aiir Innovations ontwikkelt software waarmee luchtvaart ingenieurs op snelle en efficiënte wijze het turbine-inspectieproces kunnen uitvoeren. Delphi BI voorziet bedrijven van data gestuurde 'business intelligence'.

'En daar komen nog heel wat nieuwe initiatieven en ondernemers bij,' vertelt Boer. 'Zo gaan we met IT Innovator Info Support een innovatielab opzetten en met Datacenter Equinix de Eventspace realiseren'. Andere partners van Startup Village zijn Innovation Exchange Amsterdam, Gemeente Amsterdam en architect Julius Taminiau.

Startup Village op Amsterdam Science Park is de eerste van een aantal wetenschappelijke incubators die worden opgericht in Amsterdam. Met IXAnext, een subsidieprogramma dat recent door de gemeente Amsterdam werd goedgekeurd, opent Innovation Exchange Amsterdam binnen afzienbare tijd een aantal soortgelijke plekken voor startende bedrijven in de binnenstad, bij de VU-campus en het AMC.