• 08/11/2016

EOS Saunatechnik voorkomt trillingen met gebruik ACE Isolatoren

Het geluid van het zachte geklapwiek van een molenrad in een wellnessoase wordt als storend worden ervaren. Om dit te voorkomen gebruikt EOS isolatoren van rubber en metaal van ACE.

Trefwoorden: #ACE Isolatoren, #ACE Stoßdämpfer, #EOS Saunatechnik, #trillingen

Lees verder

Productnieuws

( Foto: ACE Stoßdämpfer GmbH )

ENGINEERINGNET - De constructie van de evenementensauna van EOS is een lust voor het oog. Niet zonder reden mocht deze toonaangevende producent van hoogwaardige saunatechnologie in 2014 voor zijn reeks saunaovens ´Mythos´ de iF Design Award in ontvangst nemen, een van de meest felbegeerde prijzen voor industrieel design ter wereld.

Naast functionaliteit en vormgeving legden directeur-eigenaars Rainer Kunz en Michael Meis samen met hun team het accent op uitstekende kwaliteit. Daarbij focust het bedrijf zich op de groeimarkten wellness en gezondheid. In de hier beschreven best practice speelt massageapparatuur, een relevant werkveld van EOS, een belangrijke rol.

In sauna’s is vaak het enige aanvaardbare geluid dat van zachte achtergrondmuziek. Bezoekers komen hier immers voor hun rust. Menig saunabezoeker vindt gefluister al storend. Hoorbare trillingen of een zacht, herhaaldelijk klapperen zijn daarom voor de veeleisende saunagebruikers dus ongeveer net zo zenuwslopend als het hoorbare gedruppel van een kraan als je probeert te gaan slapen.

Peventief storende geluiden verhelpen
Bij EOS Saunatechnik GmbH was technicus Volker Münch verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een nieuwe molensauna voor commerciële sauna’s. Volker Münch en zijn technische collega´s streefden van begin af aan naar een zo hoogwaardig mogelijke montage van elk onderdeel.

Dat de motor en de aandrijving voor het molenrad in de ontwikkelingsfase zorgden voor lichte trillingen die oversloegen naar de elegante RVS-behuizing, werd niet getolereerd. De aandrijving van de constructie moest tenslotte ononderbroken draaien en Münch was bang dat de in het begin nauwelijks merkbare trillingen op den duur hoorbaar zouden kunnen overslaan op de totale constructie.

Met het eisenpakket van de hoogwaardige saunaliefhebber in het achterhoofd, gingen Münch en zijn team aan de slag met het verbeteren van de aandrijving. Hij nam contact op met ingenieur Stefan Schulz, de regionale sales manager voor rollagers en aandrijftechniek bij Max Lamb GmbH & Co. KG uit Aschaffenburg, om te informeren naar constructie-elementen die trillingen isoleren.

Drie partners verlossen molensauna effectief van trillingen
Stefan Schulz ging op zoek naar een geschikt product om de bad vibrations in de aandrijving van de molensauna uit de weg te ruimen. Hij dacht daarbij meteen aan de nieuwe tak vibratietechnologie van ACE Stoßdämpfer GmbH.

Het bedrijf uit Langenfeld, expert in dempings- en vibratietechniek, onderhoudt al een groot aantal jaren een distributiesamenwerking met Max Lamb GmbH & Co. Schulz nam contact op met Steffen Bonn van de salesafdeling van ACE.

In het geval van de molensauna werd gekozen voor de zogenaamde Flex Locs uit de ACEolator- reeks met vibratiedempende machineonderdelen. Deze onderdelen kunnen snel worden bevestigd en maken deel uit van de serie isolatoren van rubber en metaal. Ze zijn geschikt voor een belasting van 0,4 kg tot 28 kg.

Als flexibele popnagelverbinding isoleren ze op eenvoudige wijze trillingen, schokken en geluiden. Völker Münch gebruikte de Flex Locs om de motor en aandrijving van de rvs-behuizing van de nieuwe molensauna los te maken. De geleverde modelexemplaren konden in een handomdraai worden gemonteerd.

De ervaren technicus hoefde ze alleen maar als een soort plug in voorgeboorde gaten te doen, om daarna de drie onderdelen met metrische standaardschroeven met elkaar te verbinden. De hier opvolgende tests waren een succes. Er waren geen vibraties meer meetbaar.

De innovatieve Flex Locs zijn geschikt voor het isoleren van resonantiestructuren tot minimaal 40
Hz. De haalbare isolatiegraad ten opzichte van gebruikelijke structurele trillingen bedraagt daarbij maximaal 80%.

Naast de Flex Lox bestaat de serie isolatoren van rubber en metaal van ACE uit nog zeven andere series. Ze zijn bedoeld om storende vibraties en stoten efficiënt te isoleren en zo de omstandigheden voor mens en milieu duidelijk te verbeteren.

Of het nu om nivelleerbare of robuuste machinevoetjes, komelementen, trillingsisolerende verbindingselementen of montageonderdelen gaat: alle isolatoren van rubber en metaal van ACE kunnen universeel worden toegepast en vormen een ideale oplossing voor een groot deel van de in de industrie veel voorkomende trillingsproblemen.

Verbeteren van de arbeidsveiligheid
Dat ACE speciale oplossingen voor de wellness- en gezondheidssector paraat heeft, weerspiegelt zich ook in de rest van het segment trillingsdemping.

Net als de toepassingsgebieden van EOS Saunatechnik GmbH is ook dit segment van de diverse door ACE ontwikkelde en verkochte machineonderdelen een echte groeisector. Want of het nu isolatoren van rubber en metaal, dempingsmatten of laagfrequente luchtveerelementen betreft, alle producten uit de ACEolator reeks helpen om te voldoen aan de steeds strikter wordende richtlijnen op het gebied van arbeidsomstandigheden.

Daarbij kun je denken aan maximale geluidsbelasting in naastgelegen kantoren. Maar ook huizen of sauna´s kunnen profiteren van een eenvoudige montage, het veelzijdige assortiment en innovatieve oplossingen voor dempingstechniek zoals trillingsisolatie.

Zo zullen ook de raderen in de hier beschreven nieuwe molensauna in de toekomst, tot groot plezier van alle saunabezoekers, rustig draaien.


Voor meer informatie
ACE Stoßdämpfer GmbH, Benelux
Maasstraat 24 - NL-6241DJ Bunde
r-kueppers@ace-int.eu - www.ace-ace.de



Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.