Drie winnaars van de Herman Wijffels Innovatieprijs 2016

Aqua-Terra Nova & Moor Filtertechniek, AquaBattery en Hersenz hebben elk 20.000 euro gewonnen voor het ontwikkelen van hun innovatie.

Trefwoorden: #Aqua-Terra Nova & Moor Filtertechniek, #AquaBattery, #Herman Wijffels Innovatieprijs, #Hersenz, #innovatie, #Rabobank

Lees verder

Techniek

( Foto: Rabobank )

ENGINEERINGNET.NL - Daarnaast verwerven deze drie bedrijven toegang tot het internationale netwerk van de Rabobank. Sinds 2002 reikt de Rabobank de innovatieprijs jaarlijks uit in diverse categorieën. De inzendingen worden beoordeeld op innovatief vermogen, maatschappelijke impact, duurzaamheid, klantfocus en rentabiliteit.

Dit jaar waren er 250 aanmeldingen waaruit de jury een keus gemaakt heeft. Wiebe Draijer, bestuursvoorzitter van de Rabobank, en Herman Wijffels reikten de prijzen 3 november uit tijdens het Herman Wijffels Innovatie Event in Nijmegen.

Winnaar categorie Food & Agri
Aqua-Terra Nova BV & Moor Filtertechniek ontwikkelden samen Triton, een bioreactor voor in de glastuinbouw. Met een biologische waterzuiveringstechniek regelt Triton op een natuurlijke wijze de watersamenstelling, zonder chemische middelen of toevoegingen. Dat zorgt voor een schoon watersysteem met minder afvalwater en een gezonde microflora. Daardoor worden de planten gezonder en weerbaarder en leveren ze een hogere productie, tot wel 5%.

De jury over Triton:
"De Triton zorgt voor duurzamer gebruik van water en minder chemische stoffen in de tuinbouw. Sterk is dat het hele proces in beeld is gebracht en slim is samengewerkt met andere partijen. De Triton is een baanbrekende innovatie die een wereldwijde ketenbrede impact in de tuinbouwsector kan betekenen."

Winnaar categorie Circulaire Economie
AquaBattery heeft de Blue Battery ontwikkeld, een batterij die werkt op water en keukenzout. Deze technologie maakt energieopslag milieuvriendelijk, veilig en schaalbaar en heeft een hoog potentieel. Deze batterij kan de transitie richting duurzame energie een stimulans geven.

De jury over de Blue Battery:
"Het is een 100% duurzame batterij, gebaseerd op alleen water en zout”, zegt de jury over de Blue Battery. “De technologie maakt energieopslag milieuvriendelijk en veilig, van kleine tot grote schaal en voor een rendabele prijs. Dit kan de energietransitie naar zon- en windenergie een impuls geven."

Winnaar categorie Vitale Gemeenschappen & Zorg
Hersenz is een behandelprogramma voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Het richt zich op een optimale re-integratie voor mensen die na ziekenhuisopname of revalidatie weer thuis zijn. Problemen als gevolg van het hersenletsel worden hanteerbaar, teruggedrongen of voorkomen. Het programma richt zich volledig op de individuele behandeldoelstellingen van de cliënt en diens naasten.

De jury over Hersenz:
"Hersenz is een voorbeeld van sociale innovatie. De reguliere zorg richt zich vooral op lichamelijk herstel van patiënten met niet aangeboren hersenletsel. De multidisciplinaire aanpak van Hersenz is een mooi voorbeeld van investeren in vitaliteit."