VIB-KU Leuven onderzoekers onthullen verspreiding alzheimer in hersenen

Professor Patrik Verstreken (VIB-KU Leuven) heeft in samenwerking met Janssen Research & Development (Johnson & Johnson) onderzoek gedaan naar de verspreiding van alzheimer in der hersenen.

Trefwoorden: #alzheimer, #eiwitten, #KU Leuven, #onderzoek, #synapsen, #VIB

Lees verder

research

( Foto: © Sara Calafate, William Flavin, Patrik Verstreken, Diederik Moechars )

ENGINEERINGNET.BE - Neurodegeneratieve ziekten zoals alzheimer worden ernstiger naarmate schadelijke eiwitten zich in de hersenen verspreiden. Daarbij blijken synapsen, de plaatsen waar hersencellen elkaar raken om elektrische signalen door te geven, een doorslaggevende rol te spelen.

Mochten we de verspreiding van schadelijke eiwitten kunnen voorkomen, dan zou ook de voortgang van neurodegeneratieve ziekten fors vertragen.

Prof. Patrik Verstreken (VIB-KU Leuven): “De verspreiding van neurodegeneratieve ziekten zoals alzheimer kan je vergelijken met een druppel inkt die in een glas water valt. Naarmate de ziekte vordert, worden steeds meer hersengebieden aangetast door de schadelijke eiwitten.”

De onderzoekers hebben nu bewezen dat synapsen een cruciale rol spelen bij de verspreiding. Ze tonen aan hoe schadelijke eiwitten van de ene hersencel naar de andere bewegen, met de synaps als doorgeefluik.

Verstreken: “We hebben ook aangetoond dat familiale geschiedenis dit proces kan beïnvloeden. Er zijn gekende genetische afwijkingen die de kans op alzheimer verhogen. Een van die afwijkingen, genaamd ‘BIN1’, heeft een directe impact op de transmissie van schadelijke eiwitten door de synapsen. BIN1 zorgt voor een vlottere transmissie, maar werkt zo dus een snellere verspreiding van de ziekte in de hand.”

Deze ontdekking opent nieuwe perspectieven voor de behandeling van neurodegeneratieve ziekten. Door te begrijpen hoe schadelijke eiwitten zich in de hersenen verspreiden, zouden onderzoekers ook behandelingen kunnen ontwikkelen om dit proces te blokkeren.

Dr. Dieder Moechars (Scientific Director at Janssen Research & Development): “Ons werk tot dusver is gebaseerd op in vitro-experimenten, dus zijn proeven op levende organismen nu de volgende stap. Nu we het verspreidingsmechanisme kennen, is het dus zaak om slimme manieren te zoeken om het te verhinderen.”


(bron: VIB)