Innovatief gereedschap voor hartspecialisten (+ video)

De Hemodynamic Cardiac Profiler van Hemologic is een draadloos en draagbaar systeem waarmee hartspecialisten afwijkingen in de pompfunctie van het hart kunnen vaststellen.

Trefwoorden: #hart, #hartspecialisten, #Hemodynamic Cardiac Profiler, #Hemologic, #The Surgical Company Group

Lees verder

Techniek

( Foto: Hemologic )

ENGINEERINGNET.NL - Het instrument is in de allereerste fase van onderzoek inzetbaar. Hierdoor stellen artsen eerder een juiste diagnose. De Hemodynamic Cardiac Profiler (HCP) biedt de mogelijkheid om op een snelle, niet-invasieve en gemakkelijke manier de pompfunctie van het hart te meten bij rust, inspanning en vrij bewegen.

Bert van Dalen, general manager van Hemologic: "Een hartfilmpje voor inzicht in hartritme wordt altijd meteen gemaakt, vaak nog voor het eerste bezoek aan de cardioloog. Met de informatie die de HCP tegelijkertijd levert over de pompfunctie van het hart kunnen specialisten sneller en efficiënter een diagnose stellen. Ze weten dan hoe het staat met de kracht van de hartspier en de doorbloeding en kunnen vragen beantwoorden als: Is er sprake van kleplekkage? Is extra onderzoek of - na een operatie - extra bewaking nodig? Heeft de gekozen therapie succes?"

"Onze vinding is gebaseerd op een techniek waarnaar wetenschappers al sinds de jaren 1990 onderzoek doen. Er zijn ook al diverse pogingen voor toepassingen geweest, maar die hebben het niet gered. Met een team van specialisten hebben we nu het patent voor het algoritme uitgewerkt tot een werkbaar product. Ons eerste prototype was zo groot als een koelkast. Maar gelukkig hebben we de tijd mee. Dankzij de recente ontwikkelingen in de software en de minimalisering van de benodigde elektronica is het apparaat teruggebracht tot een draagbaar kastje."

"We hebben een leenovereenkomst met onze moedermaatschappij The Surgical Company Group. Dat geeft een basis. Om de financiering aan te vullen hebben we eerst gedacht aan extern durfkapitaal. Maar met dat soort investeerders raak je een deel van je eigendom kwijt. Zij krijgen voor hun inbreng graag zeggenschap of aandelen terug. Vanuit onze Raad van Bestuur kwam toen het advies om eens bij RVO.nl te laten onderzoeken of we voor innovatiekrediet in aanmerking kwamen."

"Omdat we een kundige moedermaatschappij hebben konden we mensen en middelen lenen om serieus te werken aan een goed businessplan. We hadden de behoefte vanuit de gezondheidszorg duidelijk gedefinieerd. Uiteindelijk hebben we het hele proces met RVO.nl in een kleine 5 maanden doorlopen."

"We gaan nu eerst waarmaken wat we voor ogen hebben en richten ons vooral op verder wetenschappelijk onderzoek. Op basis van de resultaten beslissen we hoe we het apparaat precies gaan uitvoeren. Daarna volgt registratie. We schatten dat het nog 2 jaar duurt voor we ons product kunnen vrijgeven.

Voordat we onze blik verder richten, gaan we proefdraaien in Engeland, Frankrijk en de Benelux. De komende tijd halen we ook meer functies in huis die we nu nog inhuren bij externe consultants."


Video-animatie: