Herstellen van bloedvaten in tumoren verbetert kankertherapie

Onderzoekers onder leiding van Peter Carmeliet van VIB/KU Leuven hebben een manier ontdekt om slechtgevormde bloedvaten in tumoren terug gezond en sterk te maken.

Trefwoorden: #bloedvaten, #bloedvat in tumor, #kanker, #kankertherapie, #KU Leuven, #Peter Carmeliet, #VIB

Lees verder

research

( Foto: © VIB - Ine Dehandschutter )

ENGINEERINGNET.BE - Slechtgevormde bloedvaten in tumoren werken uitzaaiingen van kanker in de hand. Omdat kankercellen hongerig en agressief zijn, kunnen ze door de fragiele vaatwand breken en ontsnappen naar weldoorvoede organen.

Klassieke kankertherapieën verhinderen de aanmaak van nieuwe tumorbloedvaten en elimineren de bestaande. Het onderzoeksteam onder leiding van professor Peter Carmeliet (VIB-KU Leuven) focuste echter op het normaliseren van de ontwikkeling van bloedvaten.

Carmeliet: “Die groeiende bloedvaten uitschakelen is niet altijd doeltreffend. Sommige patiënten zijn zelfs resistent tegen dergelijke therapieën. We waren dus aangenaam verrast om vast te stellen dat medicijnen die het suikermetabolisme van de bloedvaten blokkeren wel werken.”

Die ‘normalisatietherapie’ voor bloedvaten verkleint niet alleen de kans op uitzaaiingen, maar verbetert ook de impact van bestaande chemotherapieën. Daarnaast is het onderzoek goed nieuws voor recente behandelingen gericht op het stimuleren van de natuurlijke afweer, de zogenoemde immunotherapieën.

Carmeliet: “Onze studie toont aan dat gezonde tumorbloedvaten makkelijker de chemotherapie tot bij de tumor brengen. Bovendien hopen we de toevoer van immuuncellen te verbeteren. Dat is erg belangrijk met het oog op veel nieuwe kankertherapieën die het natuurlijke immuunsysteem stimuleren.”

“Als volgende stap zullen we de concrete gevolgen van onze normalisatietherapie op immunotherapie testen. Zo zetten we een nieuwe stap naar meer gerichte behandelingen in de strijd tegen kanker.”