Onderzoek EnergyVille naar uitbreiding rijbereik elektrische auto

EnergyVille krijgt 1,3 miljoen euro van de Europese Commissie om het rijbereik en de levensduur van batterijen in elektrische voertuigen (EV) te verbeteren.

Trefwoorden: #batterij, #elektrische auto, #EnergyVille, #Europees project, #Europese Commissie, #EVERLASTING, #Horizon 2020, #rijbereik, #subsidie

Lees verder

Nieuws

( Foto: everlasting-project.eu )

ENGINEERINGNET.BE - Het aantal elektrische voertuigen op de Europese wegen stijgt, maar toch gaat dit voorlopig niet zo snel als initieel gedacht of gehoopt. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de hoge prijs, het beperkte rijbereik en eventuele twijfels over de duurzaamheid en veiligheid van de batterijen.

Een belangrijke factor in de prestaties van deze batterijen zijn uiteraard de gebruikte batterijmaterialen. Toch kan er ook belangrijke winst geboekt worden met een betere opvolging en beheer van het batterijpakket door een zogenaamd batterij­management­systeem (BMS).

Dit BMS kan ervoor zorgen dat de toestand van het batterijpakket nauwkeurig opgevolgd wordt en dat de juiste acties ondernomen worden zodat het batterijpakket meer energie kan bevatten en langer meegaat.

EnergyVille is coördinator van het EVERLASTING project (Electric Vehicle Enhanced Range, Lifetime And Safety Through INGenious battery management) waarin elf partners samenwerken aan allerlei baanbrekende technologieën die moeten leiden tot een hogere energieinhoud, verbeterde veiligheid, betere betrouwbaarheid en lagere kosten voor EV batterijen.

Het consortium bestaat uit toonaangevende partners uit de academische (TU Munich, RWTH Aachen, TU Eindhoven) en onderzoekswereld (CEA, VITO) die samen met bekende industriële spelers (VDL, Siemens, TÜV SÜD Battery Testing) en innovatieve KMO’s (ALGOLiON, Voltia, LION Smart) deze technologieën zullen ontwikkelen en demonstreren in elektrische bussen en bestelwagens.

Het project is gestart op 1 september, heeft een looptijd van vier jaar en het totale projectbudget is 8,2 miljoen euro, waarvan 1,3 miljoen voor EnergyVille.

Deze laatste zal zich in dit project richten op het ontwikkelen van zelflerende algoritmes om de gezondheidstoestand van een batterij nauwkeurig op te volgen en op het ontwikkelen van technieken om de belasting en de koeling van de batterij te optimaliseren om op die manier de levensduur van de batterij met 20% te verlengen.

Deze technologie zal ook bruikbaar zijn voor netgekoppelde stationaire batterijen.


Het EVERLASTING project is een project gesteund door het Horizon 2020 programma van de Europese Unie.