Windpark Krammer levert stroom aan multinationals

Philips, Google, Akzo Nobel en DSM krijgen vanaf 2019 rechtstreeks stroom van dit park met 34 windturbines, dat circa 200 miljoen euro gaat kosten.

Trefwoorden: #Akzo Nobel, #Deltawind, #DSM, #Enercon, #Google, #groene stroom, #Krammersluizen, #Philips, #SDE+ subsidie, #windmolen, #Windpark Krammer, #Zeeuwind

Lees verder

Techniek

( Foto: Windpark Krammer, Wim van Vossen )

ENGINEERINGNET.NL - Windpark Krammer wordt gebouwd op en rondom de Zuid-Hollandse Krammersluizen. In oktober 2016 werd met de bouw van het windpark gestart. Windturbinefabrikant Enercon bouwt de 34 windturbines. Deze laatste stapte al eerder in als aandeelhouder.

Initiatiefnemers van het burgerwindpark zijn de twee oudste windcoöperaties van Nederland: Zeeuwind en Deltawind. Zij willen bij hun leden 10 miljoen euro ophalen. Als dat niet lukt, kan de rest van Nederland meedoen.

Windpark Krammer heeft ook al toekomstige afnemers. Het windpark verkoopt de stroom rechtstreeks aan Philips, Google, DSM en Akzo Nobel. De multinationals willen hun productie verduurzamen. Speciaal voor de inkoop van duurzame stroom richtten ze een consortium op, genaamd Wind4Ind.

Het ministerie van Economische Zaken maakte de investering van circa 200 miljoen euro voor het park mede mogelijk. Windpark Krammer vroeg de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) aan bij RVO.