Nederland en Japan gaan samenwerken voor mariene energie

Het gaat daarbij om energie, dat wordt opgewekt door het getijde, golven en verschillen in temperatuur en zoutgehalte van het zeewater.

Trefwoorden: #CO2-uitstoot, #IA-Netwerk, #Japan, #mariene energie, #Nederland, #REDStack

Lees verder

Nieuws

( Foto: Dutch Marine Energy Centre )

ENGINEERINGNET.NL - Japan heeft sinds de kernramp in Fukushima veel aandacht voor energie uit de grote oceaangebieden die het land omringen. Samenwerken met een hightech grootmacht als Japan kan leiden tot kostenreductie en snellere implementatie van deze vorm van energie.

Een voorbeeld van Nederlands-Japanse samenwerking is REDStack. Minister Kamp van Economische Zaken kroonde het met Fujifilm samenwerkende bedrijf REDStack in oktober 2016 tot Nationaal Icoon.

REDStack ontwikkelde het project 'Blue Energy', waarbij energie wordt benut die vrijkomt door het bijeenbrengen van zoet en zout water. Met deze methode wordt elektriciteit gewonnen uit het verschil in zoutconcentraties tussen de twee soorten water. Daarbij vindt geen CO2-uitstoot plaats.

Door het zoete en zoute water langs membranen te voeren ontstaat een spanning, die wordt omgezet in stroom. Koning Willem-Alexander stelde in november 2014 de proefopstelling op de Afsluitdijk in gebruik. De techniek is wereldwijd toe te passen in rivieren die in zee uitstromen. De techniek draagt daarmee bij aan de transitie naar een duurzame samenleving.

Een 16-koppige Japanse delegatie bracht eind oktober een bezoek aan Nederland met een door IA-Tokio voorbereid programma. De Japanse delegatieleider prof. Yasuyuki Ikegami noemt REDStack een mooi voorbeeld van Japans-Nederlandse samenwerking.

'Tijdens het veldbezoek naar de Afsluitdijk hebben we projecten gezien die je normaal niet zomaar kan bezoeken,' aldus Ikegami. 'Alle deelnemers kijken terug op een geslaagd bezoek en hebben mogelijkheden gezien voor verdere toenadering.'

Het IA-Netwerk verbindt in opdracht van het ministerie van Economische Zaken kennis over internationale innovatieve ontwikkelingen en daaraan gerelateerde trends aan Nederlandse bedrijven, kennisinstituten en overheden.