Wetenschappelijke doorbraak: beschermingsfactor tegen hiv ontdekt

Onderzoekers van het AMC hebben een eiwit ontdekt dat hiv-besmetting kan tegenhouden, wat op termijn kan leiden tot een nieuwe aanpak van hiv.

Trefwoorden: #aids, #AMC, #autofagie, #eiwit, #HIV, #hiv-besmetting, #Langerhanscellen

Lees verder

research

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.NL - Er is onderzoek verricht in cellen die als eerste in aanraking komen met hiv, bij zowel hetero- als homoseksueel contact. Het is bekend dat deze zogenoemde Langerhanscellen, wat een type huidcel is, verhinderen dat het virus het lichaam binnendringt. Hoe deze cellen dat doen, was nog niet bekend.

Het AMC-onderzoek heeft geleid naar de ontdekking van een bepaald eiwit in deze cellen, dat hiv als het ware door de biologische versnipperaar haalt. De vondst is dermate opzienbarend dat de vinding op 7 december is gepubliceerd in Nature.

Het mechanisme kan verklaren waarom sommige mensen meer of juist minder vatbaar zijn voor hiv: door genetische verschillen in mensen is het eiwit niet altijd in staat het virus te vernietigen.

Het proces waarmee de cel hiv versnippert, heet autofagie. Dat is juist het onderwerp van de Nobelprijs voor Geneeskunde dit jaar. Dit proces ruimt onnodige celonderdelen op. De AMC-onderzoekers laten nu zien dat het autofagie-proces ook effectief is tegen hiv.

Volgens onderzoekers dr. Carla Ribeiro en prof. Theo Geijtenbeek is dit een wetenschappelijke doorbraak, die op den duur kan leiden tot een behandeling waardoor ook andere cellen hiv kunnen vernietigen.

Het eiwit zit namelijk in alle cellen van het lichaam, maar alleen in de Langerhanscellen is het effectief tegen hiv. De onderzoekers beschrijven in het artikel dat ze al in staat zijn om dit proces in andere cellen aan te zetten waardoor deze niet meer vatbaar zijn voor hiv.

De onderzoekers stellen dat meer onderzoek nodig is om dergelijke therapieën te ontwikkelen. De nieuwe kennis kan niet alleen preventief worden ingezet, maar ook om hiv te vernietigen als het lichaam eenmaal besmet is.