Rijkswaterstaat versnelt realisatie innovaties

Jaarlijks krijgt Rijkswaterstaat rond de 60 potentiële innovaties aangeboden, maar realisatie blijkt vaak ingewikkeld, vandaar dat dit jaar de RWS Accelerator van start is gegaan.

Trefwoorden: #BetonBallon, #Board of Innovation, #BOVON tunnelgraafmethode, #FiberCore, #innovatie, #LEF Future Center, #Rijkswaterstaat, #RWS Accelerator

Lees verder

Techniek

( Foto: Rijkswaterstaat )

ENGINEERINGNET.NL - Pioniers haken af, omdat het realiseren van innovaties ingewikkeld blijkt te zijn. Dit jaar besloot de afdeling Innovatie en Markt van Rijkswaterstaat er daarom een nieuwe methodiek op los te laten, de RWS Accelerator, samen met het LEF Future Center en Board of Innovation.

Het doel: de link leggen tussen een kansrijke innovatie en de productie en daarmee doorzettingskracht en versnelling realiseren. En met succes: drie innovaties werden op de slotbijeenkomst op 29 november warm omarmd door de markt, verschillende overheidspartijen en Rijkswaterstaat zelf.

'Dit traject was pionieren, zowel in de organisatie als in de samenwerking met de markt,' stelt Marian Vrolijk, hoofd van de afdeling Innovatie en Markt. 'Tijdens de RWS Accelerator koppelen we intrapreneurs aan kansrijke ideeën uit de markt. De intrapreneurs, interne medewerkers van Rijkswaterstaat, maken deel uit van de teams.'

'Hiermee creëren we een nieuw soort samenwerking waarin alle partijen uitgedaagd worden het beste uit zichzelf en elkaar te halen en elkaar beter te begrijpen,' vervolgt Vrolijk. 'Zodoende leren partijen van elkaar en sluiten vraag en aanbod beter op elkaar aan. Hierin schuilt het belang van de RWS Accelerator.'

'Het zou niet bij deze Accelerator moeten blijven, want innovatie vergt een continue focus. Innovatie is een mindset en voor Rijkswaterstaat een must,' aldus Vrolijk.

Vijf bedrijven werden uitgenodigd om hun innovatie te pitchen tijdens een bootcampsessie in juli 2016. Drie hiervan werden geselecteerd om door te gaan.

De drie innovaties die verder het proces ingingen met Rijkswaterstaat zijn:

  1. FiberCore: vezel versterkte composiet voor bijvoorbeeld bruggen en sluizen.
  2. BetonBallon: een unieke methode om tunnels, huizen en gebouwen met organische vormen te bouwen, door het gebruik van een ballon.
  3. BOVON tunnelgraafmethode: een nieuwe manier om tunnels te graven, bijvoorbeeld in slappe grond of in stedelijk gebied, met een vierkante boor.

Een eyeopener voor Ed Hoogstad en Harald de Graaf van FiberCore was dat er een mismatch was tussen vraag en aanbod. Het idee van FiberCore, het realiseren van nieuwe bruggen van vezel versterkte kunststof, bleek niet goed aan te sluiten op de behoeften van Rijkswaterstaat.

Rijkswaterstaat is gericht op het versterken van bestaande bruggen. Vandaar dat FiberCore hun oorspronkelijke aanbod veranderde om hun toepassing beter te laten aansluiten bij de vraag.

Dit viel in goede aarde tijdens de slotbijeenkomst, net als de pitches van de bedrijven BOVON en BetonBallon. Circa 90 mensen uit bedrijfsleven, gemeenten, provincies en Rijkswaterstaat luisterde aandachtig en stelde kritische vragen aan de drie deelnemers. Onder meer vanuit de gemeente Apeldoorn kwam steun voor een proefproject.