Installatie 750 publieke laadpalen voor elektrische wagens in 2017

In het voorjaar van 2017 worden zo de eerste nieuwe publieke laadpalen geplaatst. De publieke palen moeten een belangrijke derde pijler voor elektrische oplaadinfrastructuur worden.

Trefwoorden: #Bart Tommelein, #Eandis, #elektrische wagen, #gemeente, #Infrax, #laadpaal, #laadpunt, #netbeheerder, #steden, #stroomvoorziening

Lees verder

Nieuws

( Foto: Eandis )

ENGINEERINGNET.BE - De Vlaamse Regering wil het aanschaffen en gebruiken van elektrische wagens aanmoedigen. Eén van de factoren die mensen weerhouden om in de toekomst voor zo’n wagen te kiezen, is de beperkte beschikbaarheid van laadinfrastructuur.

Daarom hebben Vlaams Minister van Energie Bart Tommelein en netbeheerders Infrax en Eandis een paar maanden geleden samen een spreidingsplan opgemaakt voor 2.500 nieuwe publieke laadpalen, waarvan minstens één in elke gemeente in Vlaanderen.

Op Antwerpen, Leuven en Sint-Truiden na doen alle Vlaamse gemeenten een beroep op Eandis en Infrax voor de realisatie van het project. De twee netbeheerders hebben ondertussen samen een gunningsprocedure opgestart waarbij geïnteresseerde exploitanten van de toekomstige publieke laadpalen zich kunnen aanmelden. Die procedure zit in een stroomversnelling en wordt in de eerste maanden van volgend jaar afgerond.

De steden en gemeenten bepalen waar de laadpalen effectief geplaatst worden. Bij de keuze van de locaties wordt onder meer rekening gehouden met de goede bereikbaarheid, de mogelijkheid tot langer parkeren en de nabijheid van winkels of sportcentra. Ook het feit of er in een buurt al mensen elektrisch rijden en of er voldoende laadpunten voor thuisladen aanwezig zijn, is belangrijk.

De grote meerderheid van de laadbeurten voor elektrische wagens zullen in de toekomst in en rond privéwoningen gebeuren, als de eigenaar thuis is en de wagen een hele tijd op de oprit of in de garage geparkeerd staat. Privé-laders zullen zo 70% van alle laadmogelijkheden in Vlaanderen moeten gaan uitmaken.

Daarnaast zetten steeds meer bedrijven de stap om laadpunten te voorzien voor hun werknemers of klanten. Dit type laadpalen zou goed moeten worden voor 20% van het totaal.

De publieke laadpalen, die nu worden aangekondigd, zijn aanvullend en belangrijk om afstanden tussen het opladen thuis of bij bedrijven te overbruggen. Het is de combinatie van alle types laadpunten die elektrisch rijden in Vlaanderen in de nabije toekomst aantrekkelijk en makkelijk moet maken.