Vlaanderen gaat zich als echte materialenhub profileren

Op 1 januari gaat in Vlaanderen de ‘speerpuntcluster materialen’ officieel van start. Het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) gaf hiervoor groen licht.

Trefwoorden: #Agoria, #materialenhub, #SIM, #speerpuntcluster materialen, #Strategisch Initiatief Materialen, #Vlaams Agentschap Innoveren en ondernemen

Lees verder

Nieuws

( Foto: GE )

ENGINEERINGNET.BE - In de speerpuntcluster materialen werkt de Vlaamse industrie samen met de Vlaamse universiteiten aan de geavanceerde materialen van de toekomst. Het initiatief kan vele honderden nieuwe jobs opleveren.

Vlaanderen heeft een zeer sterke materiaalindustrie. Heel wat Vlaamse materiaalbedrijven combineren lokale onderzoeksactiviteiten met productie in Vlaanderen. Ze behoren tot de absolute top in hun sector en produceren geavanceerde, innovatieve materialen gebruikt in een brede waaier van toepassingen.

Het gaat hier zowel om multinationals als hightech KMO ’s. Vandaag werken meer dan 17.000 mensen in de Vlaamse materiaalindustrie, en een veelvoud hiervan in sectoren die deze materialen verder verwerken. Ook aan onze kennisinstellingen wordt materiaalonderzoek verricht van absolute wereldklasse.

In 2009 beslisten de industrie en kennisinstellingen nauw te gaan samenwerken in het Strategisch Initiatief Materialen (SIM), op basis van een gemeenschappelijke onderzoeksagenda.

Bedrijven en academische onderzoeksgroepen uit alle Vlaamse universiteiten zetten succesvolle onderzoeksprogramma’s op rond het printen van componenten voor onder meer elektronicatoepassingen, vezel versterkte composieten, zelfhelende materialen, materialen voor 3D-printing, materialen voor maritieme toepassingen, recycling van materialen…

Via dit soort innovatieve, geavanceerde materialen worden vandaag nieuwe producten ontwikkeld in tal van sectoren. Met de oprichting van een ‘speerpuntcluster materialen’ wordt daar vandaag op verder gebouwd.

Vlaamse minister van economie en innovatie Philippe Muyters: “Opzet is nog meer te gaan inzetten op een snellere vermarkting van onze technologische expertise en zo de competitiviteit van onze bedrijven te versterken. Hierbij willen we als Vlaanderen voorloper blijven en via toponderzoek meewerken aan de oplossingen voor de uitdagingen van morgen rond onder meer energie of circulaire economie”.

Zo komen er nieuwe onderzoeksprogramma’s rond geavanceerde materialen voor energieopslag (batterijen of brandstofcellen) en rond het gebruik van nieuwe composieten in onze Vlaamse technologiebedrijven.

Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen: “Geavanceerde materialen zijn van groot economisch maar ook van strategisch belang in de globale economie. Vlaanderen heeft hier sterke troeven die we moeten durven uitspelen, ook bij het aantrekken van nieuwe investeringen.”

Het is dan ook niet toevallig dat de speerpuntcluster materialen zal samenwerken met Flanders Investment and Trade om Vlaanderen in het buitenland actief te gaan promoten als een innovatieve materiaalregio van topniveau.


(bron: Agoria)

Agoria Vlaanderen helpt mee de speerpuntcluster helpt uitbouwen