EnergyVille en N-SIDE samen voor slimme en flexibele energietransitie

N-SIDE en EnergyVille sluiten een strategische overeenkomst om hun kennis op het gebied van het optimaliseren van energieflexibiliteit voor energiemarkten en netbeheer samen te brengen.

Trefwoorden: #energiemarkt, #energietransitie, #EnergyVille, #N-SIDE, #netbeheerder

Lees verder

Techniek

( Foto: EnergyVille )

ENGINEERINGNET.BE - Met deze samenwerking willen beide bedrijven een brug bouwen tussen onderzoek en praktische implementatie. Dit moet ook toelaten om essentiële, innovatieve oplossingen voor een succesvolle energietransitie op de markt te brengen.

Zoals onder andere aangetoond in het recente Vlaams en Waalse klimaatplan en de Wereld COP21 doelstellingen werden er beleidsmatig ambitieuze doelstellingen vooropgesteld wat betreft de integratie van hernieuwbare bronnen en elektrische voertuigen.

Het alsmaar toenemende aandeel van hernieuwbare bronnen op de markt vormt echter uitdagingen voor ons energiesysteem. De recente prijspieken op de Belgische elektriciteitsmarkt, ontstaan door schaarste, hoge onbalansprijzen, alsook periodes van negatieve elektriciteitsprijzen in bepaalde Europese landen, tonen aan dat er een toenemende behoefte is aan flexibiliteit in het elektriciteitssysteem.

Met deze energierevolutie zijn innovatieve oplossingen voor energie-optimalisatie meer dan ooit noodzakelijk. Een intelligent beheer van het energienetwerk, een flexibelere manier om energie op te wekken en te verbruiken en de ontwikkeling van nieuwe business modellen die de integratie van hernieuwbare energiebronnen ondersteunen, zijn essentiële elementen om de bevoorradingszekerheid, het concurrentievermogen van bedrijven en een duurzame energievoorziening te garanderen.

EnergyVille, een onderzoeksinstelling die focust op duurzame energie en intelligente energiesystemen, en N-SIDE, gespecialiseerd in elektriciteitsmarkten en het optimaliseren van energieflexibiliteit, zijn vastberaden om een antwoord te vinden op deze dringende en toenemende behoeftes.

Bert Gysen, COO van EnergyVille: “Door samen te werken met N-SIDE creëren we een innovatieve win-win situatie die onze complementaire sterktes en competenties op het vlak van energiemarkten, energieflexibiliteit, elektrische voertuigen en gedistribueerde energiebronnen samenbrengt”.

Doordat EnergyVille een leidende rol speelt in het energieonderzoek in Vlaanderen en N-SIDE zich in het centrum bevindt van verscheidene innovatieve projecten in Wallonië, combineert deze samenwerking de beste Belgische expertise in elektriciteitsmarkten en industriële flexibiliteit wat zowel nationaal als internationaal een grote impact heeft.

Jacques Parlongue, CEO van N-Side: “Deze samenwerking zal ook de coördinatie en samenwerking garanderen van andere vooraanstaande Belgische projecten rond de energietransitie.”

Beide partners zullen samen unieke, innovatieve oplossingen op de markt brengen die inspelen op de nieuwe mogelijkheden van de energietransitie (o.a. elektrische mobiliteit, vraagbeheer, micro-grids, opslag van energie).