Project groene COBRAcable tussen Nederland en Denemarken gestart

TenneT en Energinet.dk plaatsen eerste heipaal voor bouw van het Nederlandse converterstation voor COBRAcable, een onderzeese groene stroomsnelweg tussen Nederland en Denemarken.

Trefwoorden: #COBRAcable, #energinet, #siemens, #tennet, #voorhorst

Lees verder

Techniek

( Foto: TenneT )

ENGINEERINGNET.NL - De COBRAcable wordt een onderzeese kabelverbinding met een capaciteit van circa 700MW en een lengte van ongeveer 325 kilometer. Hij loopt vanaf Eemshaven via het Duitse deel van de Noordzee naar het Deense Endrup en zal worden uitgevoerd als een hoogspanningsgelijkstroomkabel (HVDC). Dankzij deze gelijkstroomtechniek treden er weinig verliezen op bij elektriciteitstransport over lange afstanden en gaat er vrijwel geen (duurzame) stroom verloren.

Er komen twee converterstations op land, een in Nederland en een in Denemarken. Deze zijn nodig om de kabel aan te sluiten op de bestaande netten. In de stations zal de elektriciteit worden omgezet van gelijkstroom naar wisselstroom en vice versa, en in het Nederlandse respectievelijk Deense transportnet worden ingevoed. Ben Voorhorst, operationeel directeur van TenneT: "Bovendien wordt de kabelverbinding zo ontworpen dat het in een later stadium mogelijk is om een windpark op zee aan te sluiten."

Het was in Eemshaven dat TenneT samen met zijn Deense partner Energinet.dk de eerste heipaal plaatste. De ceremonie werd verder bijgewoond door het Duitse Siemens dat verantwoordelijk is de bouw van de elektrische installaties in beide converterstations. In Nederland neemt Siemens daarnaast ook het civiele gedeelte van het converterstation voor zijn rekening.

Bernard Fortuyn, lid van de raad van bestuur van Siemens Nederland: “Momenteel werken wij aan vijf van dit soort stroomsnelwegen in Europa. Inclusief de COBRAcable brengen wij daarmee de komende jaren 4,6 gigawatt online, waarmee we een aanzienlijke bijdrage leveren aan de integratie van de nationale netten tot een Europees elektriciteitsnet”.


(BB)