Colruyt breidt samenwerking met Voedselbanken verder uit

Colruyt Group breidt de samenwerking met de Voedselbanken verder uit. De lokale ophaling van onverkochte voedingswaren breidt uit van 14 Colruyt-winkels naar 37 winkels.

Trefwoorden: #Colruyt, #retail, #Voedselbanken, #voedselbedeling, #voedseloverschot

Lees verder

Techniek

( Foto: Colruyt Group )

ENGINEERINGNET.BE - Sinds het voorjaar van 2016 schonken 14 winkels in België al hun onverkoopbare maar nog perfect eetbare voedingswaren rechtstreeks aan lokale organisaties, onder het beheer van de Voedselbanken. Voortaan zal er in 37 winkels een lokale ophaling van onverkochte voedingswaren geregeld worden.

De samenwerking met de Voedselbanken is niet nieuw. Sinds 1997 schenkt de onderdeneming onverkochte voedingswaren die wettelijk nog verkocht mogen worden aan de Voedselbanken.

Alfons De Vadder, gedelegeerd bestuurder bij de Belgische Federatie van Voedselbanken: “De manier waarop we met Colruyt Group samenwerken is voor ons een voorbeeld van hoe we het ook met onze andere partners willen aanpakken. Zo staan de voedingswaren bijvoorbeeld netjes gesorteerd klaar voor onze vrijwilligers, die ze meteen kunnen meenemen en zo geen tijd verliezen.”

In 2015 werd een totaal volume van 490 ton aan de Voedselbanken geschonken. In 2016 werd alleen al via de 14 deelnemende winkels 443 ton voeding geschonken. Dat gebeurde rechtstreeks aan de Voedselbanken of aan een bij de Voedselbanken aangesloten (regionale) organisatie.

De Vadder: “Om te anticiperen op voedselverspilling bij hun klanten, worden verse waren vier dagen voor hun vervaldatum uit de rekken gehaald. Wij krijgen dus producten met een comfortabele houdbaarheidsduur, wat het aangenaam werken maakt.”

Dit systeem maakt het ook mogelijk om de schenkingen uit te breiden tot groenten en fruit die nog steeds prima eetbaar zijn, maar niet mooi genoeg meer zijn om aan de klanten te worden aangeboden, of waarvan de verpakking beschadigd is.


ACHTERGROND
De Belgische Federatie van Voedselbanken is een koepelorganisatie. Ze vertegenwoordigt een nationaal netwerk van 9 regionale Voedselbanken, die de levensmiddelen onder caritatieve verenigingen verdelen. Het doel van de Voedselbanken is voedselhulp aan de minderbedeelden.