Medicijnbewustzijn verhogen met een app

Voor een effectieve behandeling met medicijnen is het belangrijk dat patiënten betrokken zijn bij hun medicatiegebruik. Moderne technologie, zoals een smartphone-app, kan hierbij helpen.

Trefwoorden: #ICT app, #Joris Arts, #kostenbesparing, #MedApp, #medicijn, #medicijngebruik, #smartphone

Lees verder

research

( Foto: medapp.nu )

ENGINEERINGNET.NL - Er wordt van uit gegaan dat een app er voor kan zorgen dat patiënten veel beter op de hoogte zijn van hun medicatiegebruik en dat onnodige kosten worden bespaard. Niet of onvolledig ingenomen medicijnen kosten alleen in Nederland al vele miljoenen euro's per jaar.

Zorgverleners zijn vaak veel tijd kwijt om het medicijngebruik van een patiënt te achterhalen en daarbij worden regelmatig fouten gemaakt. De smartphone applicatie MedApp kan hier verandering in brengen.

Het geeft patiënten een duidelijk overzicht van hun medicatiegebruik en stuurt slimme herinneringen over medicijninname. De app biedt ook ondersteuning voor de arts of apotheker. Zij kunnen hiermee een patiënt in de gaten houden, tips geven en bijsturen daar waar dat nodig is.

In samenwerking met Joris Arts (bestuurder van Gezondheidscentrum Kersenboogerd in Hoorn) wordt momenteel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van deze app.

Bij het onderzoek zijn apothekers van het VUMC, het AMC, het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis en het Antonius Ziekenhuis Sneek betrokken. Bij nieuwe gebruikers van de app wordt een nulmeting gedaan en na enkele weken volgt een vervolgvragenlijst.

Daarnaast wordt vanuit verschillende apotheken en gezondheidscentra, zoals gezondheidscentrum Kersenboogerd in Hoorn, actief aangestuurd op het gebruik van de app.