Landmacht en KPN ontwikkelen ‘brandmelder voor vijand’

Het lijkt een beetje op een uit de kluiten gewassen handgranaat, maar het is de Milsenz, een zwart balletje dat militairen waarschuwt voor vijanden in aantocht.

Trefwoorden: #3D printen, #brandmelder, #Defensie, #KPN, #Landmacht, #Milsenz

Lees verder

Techniek

( Foto: Defensie )

ENGINEERINGNET.NL - In de zomer van 2016 kwam een aantal militairen met praktijkervaring bij elkaar om te bedenken aan welke innovaties ze behoefte hebben. Het bleek dat infanteristen meer willen weten over gebieden waar ze niet direct zicht op hebben.

Vanuit een vooruitgeschoven post zie je namelijk de weg tot hij achter die heuvelrug of dat bos verdwijnt. Maar je wilt ook weten wat er buiten je blikveld gebeurt. Zou het dan niet handig zijn als daar een klein apparaatje ligt dat bewegingen meldt?

Met dit idee gingen technici van KPN en Defensie aan de slag, wat resulteerde in de Milsenz. Inmiddels is het apparaatje getest tijdens oefening Purple Nectar en binnenkort nemen commando’s hem mee op oefening in Amerika. De Koninklijke Landmacht en KPN presenteerden de innovatieve gadget onlangs tijdens de bekrachtiging van nauwere samenwerking.

“Het is geen camera en het maakt dus niet uit hoe hij ligt. Nu leggen ze ‘m nog neer, maar op termijn kan je ‘m vast ook onopvallend uit een voertuig laten vallen. Het is eigenlijk een brandmelder voor vijanden,” legt brigadegeneraal Hans Damen uit over de sensoren die bewegingen registreren of eventueel geluid, licht en warmte.

“De buitenkant is 3D-geprint en kan de vorm krijgen die je wilt. Dit is niet duur, net als de sensoren, wat ook geen geavanceerde technologie is. Als hij dus een keer wordt gevonden, is dat geen probleem,” aldus Damen.

Damen is één van de initiatiefnemers van het partnerschap met KPN: “Om snel innovaties in te voeren en beter in te spelen op dreigingen, moeten we op andere manieren samenwerken met externe partners. Met KPN hebben we hiervoor nu als eerste een overeenkomst getekend. Het verhaal van de minister over de adaptieve krijgsmacht komt hier volledig in samen.”

Naast innovaties als de Milsenz moet er veel meer voortkomen uit de samenwerking met KPN. Damen: “We willen nog nauwer samenwerken: personeel uitwisselen en samen nadenken over de uitdagingen van de toekomst. Zoals de innovatieve communicatietechnologie van KPN, hebben we ook de gespecialiseerde kennis van andere bedrijven nodig. We kunnen het niet langer alleen.”