Hartcellen beïnvloeden om schade te beperken of te herstellen

Prof. Eva van Rooij van de Universiteit Utrecht heeft een Ammodo KNAW Award van 300.000 euro gewonnen voor haar onderzoek naar de rol van microRNA’s in de vorming van hartweefsel.

Trefwoorden: #Ammodo KNAW Award, #Hartcellen, #microRNA, #Universiteit Utrecht

Lees verder

research

( Foto: Universiteit Utrecht )

ENGINEERINGNET.NL - Van Rooij (foto) ontdekte als eerste dat deze moleculen een rol spelen bij ziekten van het hart. Nu zoekt ze verder naar andere moleculaire mechanismen die onze hartcellen besturen. Zijn ze misschien zo te beïnvloeden dat schade aan hartcellen kan worden beperkt of zelfs hersteld?

MicroRNA’s zijn kleine stukjes RNA die in de cel controle kunnen uitoefenen op de ‘gewone’ genregulatie. Van Rooij toonde als eerste aan dat microRNA's ook een grote rol spelen bij verdikkingen van de hartspier: een aandoening die regelmatig leidt tot een volledig, vaak dodelijk falen van het hart.

Haar ontdekking vormde het begin van een wereldwijd onderzoeksterrein. Ook is een Amerikaans bedrijf opgericht, miRagen geheten, dat via microRNA’s ziekten wil bestrijden met nieuwe medicijnen. Van Rooij speelde zes jaar een hoofdrol in dit bedrijf.

In 2013 keerde zij terug naar Nederland om aan het Utrechtse Hubrecht Instituut haar fundamenteel-wetenschappelijk onderzoek voort te zetten. Zij verwierf hiervoor een prestigieuze ERC Consolidator Grant.

Inmiddels omvat haar groep twaalf onderzoekers en is Van Rooij benoemd tot hoogleraar Moleculaire Cardiologie aan de Universiteit Utrecht/het UMC Utrecht.