Nieuwe technieken in telerobotica en haptische besturing gedemonstreerd

Begin deze week demonstreerden TNO en Universiteit Twente (UT) in Delft unieke robottechnologieën, die ontwikkeld zijn in het Joint Innovation Centre i-Botics.

Trefwoorden: #exoskeletten, #haptische besturing, #I-Botics, #telerobotica, #TNO, #Universiteit Twente

Lees verder

research

( Foto: TNO )

ENGINEERINGNET.NL - Robots kunnen worden ingezet voor gevaarlijke en ingewikkelde taken. Om deze taken goed uit te kunnen voeren is geavanceerde technologie nodig waarmee de operator zich op de plek van de robot waant.

I-Botics werkt samen met industriële- en overheidsorganisaties om het concurrentievermogen van de partners te vergroten en om kennis binnen het vakgebied gezamenlijk te ontwikkelen. Belangrijke resultaten die in de afgelopen maanden zijn behaald werden op deze dag gedemonstreerd.

TNO en UT zullen naast kennis en technologie ook hun onderzoeksfaciliteiten in Delft en Enschede delen en ontwikkelen. Tijdens de demonstratie werden de nieuwste ontwikkelingen in interactieve robotica vertoond, zoals een robot met aanraakgevoelige “handen” die bijvoorbeeld gecontroleerd het wiel van een grote afsluiter kan draaien. Ook virtual-reality-technologie toepasbaar voor inspectie en onderhoud waren te zien.

Interactieve robotica en telerobotica wordt bijvoorbeeld in de industrie gebruikt voor onderhoud, reparatie en verbetering van inspectiemethoden. Een ander belangrijk focusgebied van i-Botics is exoskeletten.

Exoskeletten geven effectieve fysieke ondersteuning waarmee arbeidsomstandigheden kunnen worden verbeterd in de medische, militaire en industriële sectoren.

Telerobotica houdt zich bezig met op afstand bestuurbare, eventueel semi-autonome, robots waarbij de menselijke operator het gevoel heeft dat hij op de plek van de robot is en de situatie via de robot volledig intuïtief en sensitief kan besturen. Telerobotics wordt gebruikt bij operaties voor vele toepassingen op land, in de zee en in de ruimte.


I-Botics is een onafhankelijk onderzoekscentrum van TNO en Universiteit Twente gericht op het ontwikkelen van kennis en technologie voor robotica. De betrokkenheid van de overheid en industriële partners in de volledige waardeketen zijn cruciaal voor de ontwikkeling en de succesvolle implementatie van deze oplossingen.