Water-link test eerste slimme watermeters in Antwerpen

Een consortium van ENGIE Fabricom en Hydroco, de Belgische ontwikkelaar van de nieuwe slimme watermeter, zet de eerste duizend testmeters uit in Antwerpen bij Water-link.

Trefwoorden: #ENGIE Fabricom, #Hydroco, #SIGFOX, #Slimme meter, #water, #Water-link

Lees verder

maint_art

( Foto: ENGIE Fabricom )

ENGINEERING.BE - Watermeters hebben een levensverwachting van 16 jaar. Daarna worden ze vervangen. De volgende vernieuwingsronde komt er aan. Intelligente meters kunnen van op afstand ingelezen worden, het verbruik en het debiet. Stroomopwaarts is ook de aansluiting van op afstand te bedienen.

Water-link, het Antwerpse Waterbedrijf, tekende een concessieovereenkomst voor het plaatsen van slimme meters in Antwerpen door de joint-venture van ENGIE Fabricom en Hydroko. In een eerste 'testfase' worden er duizend slimme meters uitgezet. Indien de proeven, die een jaar duren, succesvol zijn, zullen er 205.000 slimme watermeters uitgerold worden over een periode van vier jaar.

Knokke-Heist (AGSO) en Veurne Ambacht (I.V.W.A.) kunnen optreden als mede-concessiegevers om tijdens het pilootproject een aantal meters te installeren en naderhand beslissen om in hun regio ongeveer 50.000 meters te installeren.

De gemotoriseerde Hydrokonekt-kraan van Hydroko communiceert met de digitale ultrasoon MULTICAL 21 watermeter die het Deense Kamstrup toelevert. ENGIE Fabricom installeert de watermeters en zit mee in de back-office. Hydroko staat in voor het beheerportaal en interfaces. De batterij van de meter, die zijn gegevens éénmaal daags uitstuurt, moet het 16 jaar uithouden.

Dit 'Internet of Things'-project maakt gebruik van het draadloze SIGFOX-netwerk dat ENGIE M2M in België beheert. Het netwerk bestrijkt nu het gehele land. Water-link analyseert en verwerkt de gegevens die de meter uitstuurt. Technische problemen -waterlekken, gebrekkige toevoer- kunnen hiermee snel(ler) aan het licht komen en opgelost worden. Het regelen van het debiet op afstand is hier het innovatieve aspect. In Antwerpen wordt de wateraanvoer jaarlijks in zo’n 20.000 gevallen geopend of gesloten.

Op dit ogenblik zijn reeds zo’n driekwart van de eerste duizend meters opgeleverd. De testexemplaren zijn kriskras uitgezet over geheel Antwerpen en omliggende gemeenten. De rest volgt nog in Q1. Als de tests goed verlopen, wordt vanaf Q4 aan de uitrol begonnen.