Nederlandse PAL-V lanceert vliegende auto

Het Nederlandse Pal-V startte de verkoop op internet van zijn vliegende auto. Twee modellen, de Liberty Pioneer en de Liberty Sport, lonken naar de klant. De pre-productie start later dit jaar.

Trefwoorden: #auto, #Carver, #EFRO, #flying car, #gyrocopter, #KULeuven, #Nederland, #PAL-V, #TUDelft, #UGent, #vliegende auto

Lees verder

Techniek

( Foto: PAL-V )

ENGINEERINGNET - Bij het horen van ‘vliegende auto’ gaat het hart van elke techneut harder slaan. PAL-V uit het Nederlandse Raamsdonksveer lijkt nu ook werkelijk van de grond te komen.

“Ons team slaagde er in een innovatieve vliegende auto te ontwerpen die tegemoet komt aan de bestaande veiligheidsstandaarden van de regelgevende organen de wereld rond”, stelt Robert Dingemanse, CEO van PAL-V. De pre-productie begint later dit jaar. De eerste toestellen komen er aan tegen eind 2018.

PAL-V International werd opgericht in 2007 om het hybride concept -auto/gyrocopter- te commercialiseren waaraan al gesleuteld wordt sinds 1999. Testprogramma’s op de weg startten in 2009. Proeven in de lucht volgden in 2012.

De vliegende auto weegt 664 kg, is 4 m lang, heeft een variabele ophanging en een ‘cockpit’ die kan tilten. Die cockpit bouwt voort op de Carver, neemt de piloot en één passagier en wat handbagage mee.

Het toestel wordt aangedreven door ‘twee’ Rotax-vliegtuigmotoren (een van 100 pk voor op de weg en een van 200 pk voor de gyro) die een topsnelheid leveren van 180 km/u in de lucht en 160 km/u op de grond. Het vliegbereik is 400 tot 500 kilometer. Zuinig rijdend op de grond haalt de PAL-V wel een 1.200 km. Het toestel tankt Euro 95. Het instapmodel kost net geen 300.000 euro.

De lanceereditie (er komen 90 exemplaren van de ‘Liberty Pioneer Edition’) kost een half miljoen en wordt eind 2018 geleverd. De ontwerpers maken zich sterk dat de TCO van de PAL-V gunstiger is dan van een helikopter. Je kan hem bovendien parkeren in je garage.

In de lucht wordt de Pal-V een gyrocopter die een vrij korte startbaan (90 à 200 m) en een nog kortere landingsbaan (30 m) vergt. De redundante aandrijving maakt het toestel veiliger dan een klassiek vliegtuig of helikopter. Overtrekken (zoals een vliegtuig met vaste vleugels) is geen gevaar en landen met zijwind kan het ook.

Starten kan bij minder goede weersomstandigheden en als het écht gaat donderen, kan je nog steeds verder op drie wielen. Schakelen tussen beide modi vergt 5 à 10 minuten. De tijd om de wieken over de rug van het toestel te vouwen.

De PAL-V LIBERTY zal in Nederland geassembleerd worden. Tussen de partners van PAL-V zien we niet alleen EFRO (NL) en de TUDelft (NL) maar ook de KULeuven (B) en UGent (B).