Dutch Green Carbon wint Automotive Innovation Award 2017

Nederlandse Automotive Innovation Award zet proces voor circulaire carbon black, gewonnen uit oude autobanden, op de kaart.

Trefwoorden: #autoband, #Automotive Innovation Award, #black carbon, #circulaire economie, #Nederland, #recyclage, #rubber

Lees verder

Nieuws

( Foto: Automotive Innovation Award )

ENGINEERINGNET.BE - Dutch Green Carbon uit het Nederlands-Limburgse Nederweert won met zijn recyclageproces van carbon black uit oude autobanden een Automotive Innovation Award in de categorie Challenging Concepts.

Dutch Green Carbon is een coöperatie tussen bandeninzamelaar Lintire, dat deel uitmaakt van de Kargro Groep, en technologiebedrijf Black Bear dat de versnipperde rubberbanden -waaruit het staal al is verwijderd- verwerkt en het carbon black recycleert.

De rubber wordt in een zuurstofloze omgeving verhit. De rubbermoleculen vergassen terwijl een verkoolde fractie overblijft die de hoogwaardige carbon blacks bevat. De fractie wordt verder afgebroken in kleinere partikels. Het proces stuurt de grootteverdeling van de partikels in het eindproduct. Het carbon black wordt tot pellets verwerkt, gedroogd, verpakt en verscheept voor hergebruik.

De fabriek is operationeel sinds vorige zomer en heeft een capaciteit om 1,5 tot 2 miljoen banden per jaar te verwerken. Dat is een kwart van de banden die in Nederland elk jaar hergebruikt of verbrand worden.

NXP Semiconductors won In de categorie Technology voor zijn Radarchip die tijdens het rijden voorwerpen herkent en de autobestuurder waarschuwt of zelf ingrijpt. Tomtom On Street Parking won de prijs in de categorie Services voor het makkelijk vinden van een parkeerplaats.

Solar Team Eindhoven ging naar huis met de aanmoedigingsprijs voor zijn Zonneautofamilie Stella, een gezinsauto op zonne-energie die tevens fungeert als energiestockage. De stichting Automotive Innovation Awards reikt de prijzen uit.


ACTERGROND
Zowat 90% van alle carbon black wordt als vulmiddel gebruikt in rubberproducten. Het goedje draagt bij tot de slijtvastheid van banden. Meer dan driekwart van de wereldproductie -12 miljoen ton- komt trouwens in (auto)banden terecht, bijna 20% komt in andere rubberproducten, de rest -het duurdere en hoogwaardiger ‘speciality product’- in inkten, verven, plastics masterbatches,… De prijs van ruwe olie is doorslaggevend op de markt van carbon black die jaarlijks gemiddeld met 5.9% groeit en zo’n $25 miljard haalt tegen 2020.

Azië is de belangrijkste producent én consument van carbon black, goed voor 55% van de globale productie en consumptie. De meeste nieuwe productie bevindt zich in China. Naarmate autobouwers naar China en Indië trekken, volgt de bandenindustrie evenals de producenten van carbon black.

De markt concentreert en consolideert rond chemische bedrijven Cabot Corporation, Birla Carbon, Orion Engineered Carbons, Jiangxi Black Cat Carbon Black Co., Ltd., China Synthetic Rubber Corporation en Philips. De drie eersten alleen al zouden zo’n 37% van de markt hebben. Alle groten investeren zwaar in O&O om de kwaliteit van hun product op te trekken.