Extra financiering voor Kavli Institute of Nanoscience Delft

Het Kavli Institute of Nanoscience Delft krijgt een belangrijke nieuwe donatie voor zijn onderzoeksprogramma in de bio- en quantum-nanowetenschappen.

Trefwoorden: #bio-nanowetenschap, #fondsen, #Kavli Institute of Nanoscience Delft, #nanotechnologie, #onderzoek, #quantum-nanowetenschap

Lees verder

research

( Foto: Kavli Institute of Nanoscience Delft )

ENGINEERINGNET.NL - De komende tien jaar krijgt het Instituut ieder jaar ongeveer 190.000 euro van de Amerikaanse Kavli Foundation en de TU Delft draagt jaarlijks eenzelfde bedrag bij.

Dit is een aanvulling op de opbrengsten uit eerdere schenkingen van de Kavli Foundation in 2004 en 2008, waarvan de jaarlijkse beleggingsopbrengsten worden aangewend.

De Kavli Foundation steunt fundamenteel wetenschappelijk onderzoek en activiteiten met als doel draagvlak en bekendheid te genereren voor het werk van wetenschappers. Het Kavli Institute of Nanoscience Delft is een van de 20 Kavli research-instituten, wereldwijd gevestigd op vooraanstaande universiteiten.

Vijf ervan richten zich op nanowetenschap: California Institute of Technology, Harvard University, Cornell University, University of California, Berkeley (alle vier in de VS) en de TU Delft.

Lieven Vandersypen, co-directeur van Kavli Delft: “Met deze bijdrage kunnen we Kavli postdoctorale fellowships realiseren, vooral op het snijvlak tussen bio-nanowetenschap en quantum-nanowetenschap, waar ik grote kansen zie.”

Het Delftse instituut start onder meer een nieuw postdoctoraal fellowship-programma voor synergetische quantum-bio-projecten. Daarnaast wordt een jaarlijkse Kavli Chair ingesteld, een gasthoogleraarschap voor externe wetenschappers van wereldfaam. De eerste zal prof. Amir Yacoby zijn, een toonaangevend nanowetenschapper van Harvard University.

Het Kavli Institute for Nanoscience in Delft wil ook haar communicatie-activiteiten verbreden, met workshops voor wetenschappers om de bewustwording over nanowetenschap te verhogen en onderzoek te delen met een breed publiek.

Een andere ambitie is om een ‘Artist in Residence’ aan te trekken in Delft: een schrijver of kunstenaar die een tijd kan meelopen in het lab om inspiratie op te doen voor artikelen, boeken of kunst.