Masterstudenten UAntwerpen winnen Volvo Hackaton

De jury van de Volvo Hackaton, met o.m. Alexander De Croo, Vice-Premier en Minister van Digitale Agenda koos unaniem voor team RouVolvo en hun dynamische real time route planning tool.

Trefwoorden: #hackaton, #ICT, #logistiek, #planning, #tools, #transport, #UAntwerpen, #Volvo Trucks

Lees verder

nieuws

( Foto: UAntwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - De opdracht tijdens deze 30 uur durende hackathon was niet simpel: de trajectkost voor transporteurs zo goed mogelijk in kaart brengen en bijkomend innovatieve ‘out of the box' oplossingen trachten te ontwikkelen om deze kost naar beneden te halen. Mogelijke concepten zouden liefst een positieve invloed op de mobiliteit of veiligheid kunnen hebben.

Meer dan 50 deelnemers werkten in multidisciplinaire teams. Programmeurs, studenten, mobiliteitsexperts, startups... heel wat diverse profielen waren aanwezig. Alle teams konden uitzonderlijk gedurende 30 uur gebruik maken van zeer interessante datasets, komende van providers als Google maps (via Localyse), HERE, Open street map (OSM), PTV Group, Vlaamse Overheid.

Maar ook de 3 Gewesten en Viapass stelden brondata van een week geanonimiseerde verplaatsingsgegevens uit het kilometerheffingssysteem ter beschikking. En uiteraard kon ook de software van Volvo Trucks, die focust op verbruik, rij- en rusttijden en real time locatie, worden gebruikt.

Het winnende idee werd ontwikkeld door team RouVolvo, een 5 koppig studententeam bestaande uit Joris Beckers, Dries Blontrock, Valentin Carlan, Thomas Huybrechts en Arthur Janssens.

Het team ontwikkelde een dynamische planning tool, die wijzigingen in het truckschema voorstelt op basis van real time data en de kostimplicaties onmiddellijk toont. De dagelijkse planning van voertuigen kan zo snel worden aangepast als er zich onverwachte situaties aandienen zoals files, ongeval, problemen met het materiaal, enz.

Dit systeem combineert data van API bronnen zoals DynaFleet (truck locaties, chauffeurstijden, truck communicatie, enz.), HERE (Real-time traffic, ongevallen data, kaart, Tol segmenten) en WAZE (verkeersincidenten). Het is een gebruiksvriendelijke oplossing om planners te helpen in hun real-time beslissingsproces.

Met dit idee scoorden ze niet alleen op innovatie, maar ook op haalbaarheid en waarde voor de eindgebruiker. Ze winnen hiermee 1 jaar incubatie bij Start It @KBC en een reis naar Göteborg.

De tweede prijs ging naar het team Young Logistics met een technisch sterke planningscalculatie tool, een combinatie van een duidelijk dynamische routemodel en een statisch kostenmodel.

De derde prijs ging naar team Truck Backers voor hun tool om kosten te reduceren gebaseerd op gevaarlijk chauffeursgedrag, vrachtbeschadiging, verlies en diefstal.