Nieuwe op maat gemaakte nachtkijkers voor Defensie

Deze nachtkijkers zijn zowel op de helm, monoculair of binoculair te dragen, beschikken over een eigen infraroodlichtbron en bij een te sterke lichtinval wordt de kijker automatisch beschermd.

Trefwoorden: #Defensie, #HV-brilkijker, #landmacht, #luchtmacht, #marechaussee, #marine, #nachtkijker

Lees verder

Techniek

( Foto: Defensie )

ENGINEERINGNET.NL - Dit jaar worden 4.000 sets verdeeld over de landmacht, luchtmacht, marine en marechaussee. De brillen zijn een aanvulling op het bestaande assortiment nachtzichtapparatuur, ofwel HV-brilkijkers. Een tweede aanvulling van 3.000 HV-Brilkijkers is gepland voor 2019.

Deze HV-kijker is op de helm, als monoculair (voor één oog) of binoculair (voor beide ogen) op te bouwen en te dragen. Bij te sterke lichtinval wordt de kijker automatisch beschermd. Daarnaast heeft deze een eigen infraroodlichtbron. Hiermee kan de drager dichtbij goed zien, ook als er onvoldoende omgevingslicht is.

Met 3-D-printers zijn maatwerkoplossingen gemaakt voor de gebruikers. Defensie onderzoekt, samen met onder meer TNO en de industrie, de mogelijkheid om met 3-D printen ook een gepersonaliseerd masker te maken. Zo is het draagcomfort verder te vergroten. De nieuwe gevechtshelm krijgt een vaste bevestiging voor de kijker.

Het verwervingstraject voor de HV-brilkijker begon in 2009. Dit resulteerde vorig jaar in het ondertekenen van een contract met de Griekse fabrikant Theon Sensors en de Nederlandse bedrijven Photonis en Condor Arnhem.