Primeur: sneller herstel door nieuwe technologie op hybride operatiekamers

Als eerste ziekenhuis ter wereld heeft VUmc twee nieuwe hybride operatiekamers geopend, die zijn uitgerust met 'Azurion', de nieuwste medische interventietechnologie van Philips.

Trefwoorden: #herstel, #hybride operatiekamers, #operatie, #operatiekamer, #technologie, #VUmc

Lees verder

Techniek

( Foto: VUmc )

ENGINEERINGNET.NL - Artsen van VUmc kunnen nu door kleine gaatjes in de huid aan vaten en organen opereren. Hierdoor hoeft tijdens een operatie niet meer gesneden te worden in het lichaam.

Bij deze methode worden naalden gebruikt, die qua dikte variëren van een breinaald tot een speld. Hierbij is minder contrastvloeistof en straling nodig. Daardoor daalt het risico op bijvoorbeeld nierschade bij de patiënt.

Omdat de nieuwe behandelmethoden minder ingrijpend zijn dan traditionele operaties kunnen patiënten sneller herstellen.

Artsen van verschillende specialismen kunnen nu ook samen sneller, veiliger en nauwkeuriger opereren. Zo kunnen zij tijdens de ingreep oude beelden, zoals CT-scans, direct vergelijken met nieuwe beelden, die real life over het lichaam heenkomen.

De nieuwe operatiekamers (OK) zijn hybride: tijdens de ingreep kunnen artsen zo nodig, zonder de patiënt te verplaatsen, switchen naar de traditionele aanpak, waarbij in het lichaam wordt gesneden.

Deze hybride operatiekamers maken deel uit van het moderne VUmc OK-complex, dat nu bestaat uit 19 operatiekamers. Dat zijn er drie meer dan voorheen.

De moderne software op de nieuwe OK's levert intuïtieve en gebruiksvriendelijke interfaces, waardoor de volle aandacht van de artsen gaat naar de patiënt en niet op het gebruik van de apparatuur hoeft te zijn gericht.