Drie Nederlandse projecten om planten te beschermen tegen plaaginsecten

Deze projecten gaan in 2017 van start binnen het Europese programma ERA-net C-IPM, waarbij het totale budget voor de drie projecten op 525.000 euro ligt

Trefwoorden: #ERA-net C-IPM, #Europees programma, #fruitvlieg, #NWO, #onderzoek, #voeding, #Wageningen Universiteit

Lees verder

research

( Foto: Wageningen Universiteit )

ENGINEERINGNET.NL - Het ministerie van Economische Zaken stelde NWO budget beschikbaar voor internationale activiteiten in het kader van de topsector Agri&Food. Dat betekende dat Nederland kon deelnemen aan de tweede call van het ERA-net C-IPM - Coordinated Integrated Pest Management in Europe.

Er zijn door Europese onderzoeksconsortia 29 vooraanmeldingen ingediend, waarvan zeven met Nederlandse inbreng. Negen voorstellen zijn voorgedragen voor financiering. De drie Nederlandse projecten hebben in totaal een budget van 525.000 euro.


Meer over deze 3 projecten:

  1. Pest Management tool for tomato and pepper in Europe (PeMaTo-EuroPep)


Dr. J. Hemming, Wageningen University & Research
Monitoring van insecten en ongedierteplagen vormt de basis van biologische controle. Een overkoepelend monitoring systeem voor alle bekende plagen ontbreekt echter in de Europese groentekassen.

De monitoringsystemen verschuiven naar een methode van ecologische monitoring, die rekening houdt met de verhouding tussen plaag en gunstige soorten. Dit onderzoek richt zich specifiek op tomaten en paprika, die nu zonder goed controlesysteem tot wel 14 keer per jaar bespoten moeten worden met chemische middelen.

  • Defenseless defenses: does biological control work better on unprotected plants? (Defdef)
    Dr. M. Kant, Universiteit van Amsterdam
    Nu pesticiden steeds minder gebruikt mogen worden, vertrouwt de gewasbescherming steeds meer op een combinatie van biologische controle, ziekteresistente soorten en natuurlijke pesticiden in plaats van synthetische.

    In dit project wordt onderzocht in hoeverre natuurlijke pesticiden en ziekteresistentie de biologische controle echter kunnen hinderen en zelfs teniet kunnen doen, door te kijken naar de kwaliteit van de prooi en de mortaliteit van de roofsoorten.

  • Automated Airborne Pest Monitoring of Drosophila suzukii in Crops and Natural Habitats (AAPM)
    Dr. ir. L. Kooistra, Wageningen University & Research
    De Suzuki fruitvlieg is een ernstige plaag geworden voor fruit met een zachte schil zoals bessen, kersen en druiven. Bestaande monitoring systemen die de aanwezigheid vaststelt hebben ernstige beperkingen.

    De onderzoekers ontwikkelen een nieuw systeem met vallen voor de fruitvlieg. Deze worden in de gaten gehouden door drones en een automatisch beeldsysteem dat aantallen en soort fruitvlieg kan verwerken.