Zo ’soepel’ als glas

Zo 'hard als glas' wordt het nooit meer. Het Fraunhofer Institute for Organic Electronics, Electron Beam and Plasma Technology FEP en machinebouwer VON ARDENNE bekleden ‘soepel glas’.

Trefwoorden: #flexible electronics, #Fraunhofer FEP, #glas, #OLED, #SCHOTT, #TESA, #VON ARDENNE, #web-coating

Lees verder

research

( Foto: FEP )

ENGINEERINGNET.BE - Beiden werken sinds oktober 2016 samen aan de FOSA LabX 330 Glass, een rol-op-rol coating systeem voor soepel glas.

De innovatieve web-coating machine -een wereldwijde première- rolt en ontrolt, verwarmt en bekleedt onder vacuüm het glas dat dunner is dan een tiende millimeter. Allemaal heel ‘gevoelige’ dunne-filmtechnologie.

Nu gaan ze nog nauwer samenwerken aan dit nieuwe ‘materiaal van de toekomst’ dat ideaal is voor allerlei toepassingen in flexibele elektronica, transparante elektroden, OLEDs, maar ook anti-reflectielagen en optische filters.

De partners -beiden uit Dresden- zoeken nieuwe toepassingen voor de industrialisering van het proces. Dat gebeurt enerzijds binnen het Duitse KONFEKT-project waaraan ook de bedrijven SCHOTT en TESA deelnemen. Fraunhofer FEP en het familiebedrijf VON ARDENNE kijken ook daarbuiten uit naar mogelijke partners met eigen toepassingen.

De eerste beklede glasmonsters en de machine van VON ARDENNE worden in München getoond op de LOPEC 2017-beurs op 29 en 30 maart.