Omzet 3D-printing zal dit jaar tot 120 miljoen oplopen

De internationale markt voor 3D-printen groeit nog steeds hard. Steeds meer eindproducten worden geprint en vooral metaalprinters produceren op industriële schaal.

Trefwoorden: #3D printen, #ABN AMRO, #Berenschot, #ICT, #metaalsector, #omzet, #omzetgroei, #printer

Lees verder

Nieuws

( Foto: ABN AMRO )

ENGINEERINGNET.NL - In 2015 bedroeg volgens Wohlers Associates de wereldwijde omzet in de 3D-printing markt 4,9 miljard euro: een stijging van 25,9% ten opzichte van 2014. Uit een gezamenlijk rapport van ABN AMRO en Berenschot blijkt dat ook de Nederlandse omzet sneller groeit dan verwacht.

In 2016 was de Nederlandse 3D-printing markt goed voor zo’n 100 miljoen euro: een verdubbeling ten opzichte van 2015. Naar verwachting zal de omzet in 2017 verder groeien naar 120 miljoen euro.

Steeds meer kleine desktop 3D-printers worden door industriële gebruikers gekocht. Niet alleen om mee te experimenteren, maar ook om tooling en eindproducten mee te maken. Ook worden 3D-printers steeds vaker in het onderwijs ingezet. Nederlandse fabrikanten van desktop printers presteren goed.

Volgens het rapport zal de Nederlandse markt voor desktop printers groeien naar 3 miljoen euro in 2017. Deze groei is mogelijk door nieuwe gebruiksvriendelijke modellen met dual extrusion, een hogere nauwkeurigheid, meer materiaalkeuze en grotere bouwvolumes.

In de markt voor professionele printers groeien de metaalprinters harder dan de kunststofprinters. Wereldwijd was in 2015 sprake van een groei van 47% ten opzichte van 2014 (van 505 naar 808 metaalprinters). Traditionele bouwers van metaalbewerkingsmachines, zoals Trumpf en DMG Mori, stappen ook in 3D-metaalprinting. Met de introductie van de MetalFab1 van Additive Industries is de eerste Nederlandse metaal 3D-printer een feit.

In Nederland worden metaalprinters veel ingezet in de medische en tandheelkundige sector. Ook de verkoop aan scholen, fablabs en kennisinstellingen is goed voor de adaptatie van 3D-printen.

3D-printen is een internationale markt waarin spelers op wereldschaal moeten concurreren. Online platforms voor de aanschaf van 3D-geprinte producten storen zich immers niet aan landsgrenzen.