Innovatieve methode om groente en fruit te merken met laserlicht

Supermarktketen Hoogvliet gaat als eerste in Nederland in al haar winkels biologische gember en avocado’s op deze manier merken, waardoor plastic verpakkingen niet meer nodig zijn.

Trefwoorden: #fruit, #fruit merken, #Hoogvliet, #laserlicht, #Natural Branding

Lees verder

Techniek

( Foto: Hoogvliet - © Scato van Opstall )

ENGINEERINGNET.NL - Biologische avocado's in de supermarkt worden meestal verpakt in plastic folie, omdat ze onderscheidbaar moeten zijn van gangbare avocado's die los worden verkocht.

Hetzelfde geldt voor gember, zoete aardappels en vele andere biologische producten. Stickers zijn ook een optie, maar laten vaak los, en gebruiken papier, inkt en lijm.

De nieuwe methode wordt Natural Branding genoemd. Hiermee wordt groente en fruit gemerkt met laserlicht door wat pigment te verwijderen uit het buitenste laagje van de schil. Dit heeft geen invloed op smaak of houdbaarheid.

De contactvrije methode is goedgekeurd door SKAL, er worden geen hulpstoffen gebruikt en de methode is zeer oppervlakkig. De benodigde energie voor het aanbrengen van een merkje is minder dan 1% van de energie benodigd voor een sticker.

Hoogvliet kan door de introductie van deze nieuwe methode naar verwachting 67.000 plastic verpakkingen ten opzichte van eerdere jaren gaan besparen.

De supermarktketens ICA en REWE, in respectievelijk Zweden en Duitsland, gingen Hoogvliet voor bij de introductie van deze nieuwe manier van merken. Wereldwijd zijn er zo al miljoenen plastic verpakkingen bespaard.

Hoogvliet werk voor dit project samen met Nature & More. Dit is het "trace & tell" merk voor biologische groente en fruit van Eosta, internationaal distributeur van verse groente en fruit, gevestigd in Waddinxveen.

Paul Hendriks, verpakkingsexpert bij Nature & More: "De meest duurzame vorm van verpakken is om niet te verpakken. Maar in de praktijk was dit moeilijk te realiseren, vanwege de verplichting om onderscheid te maken tussen bio en niet-bio. Met Natural Branding wordt dat nu mogelijk.”