Helft jonge Belgische gezinnen wil verhuizen

Bijna drie op tien Belgen van 18 tot 34 jaar zijn niet bepaald tevreden over hun huidige woning. Volgens een rapport van Reynaers Aluminium wil de helft op korte termijn verhuizen.

Trefwoorden: #appartementen, #gebouwen, #Reynaers Aluminium, #stedenbouw, #verhuizen

Lees verder

Nieuws

( Foto: vlaanderen.be )

ENGINEERINGNET.BE - Ze kijken uit naar een beter afgewerkte woning met meer comfort, woonoppervlakte, tuin of terras. Het gaat in de meeste gevallen om huurders van een appartement in een stedelijke omgeving. Hoe ouder de leeftijd, hoe groter de groep Belgen die niet aan verhuizen denkt en gelukkig is met zijn woning.

Uit het rapport blijkt ook een sterk verband tussen de mate waarin men zich gelukkig voelt met de woning en het algemene geluksgevoel. Eén op drie jonge Belgen geeft de woning waarin ze leven een score van minder dan 6 op 10 én 1 op 4 doet dat ook voor zijn of haar leven in het algemeen. Bij de oudere Belgen komen deze lage scores veel minder voor. Slechts één op tien geeft een geluksscore lager dan 6 op 10 voor het huis en slechts één op vijf voor hun leven in het algemeen.

Wat de ligging van hun woning betreft, zijn de belangrijkste redenen om deze te verlaten voor de jonge generatie geluidsoverlast, verkeersveiligheid en buren. Wat hun huis of appartement zelf aangaat zijn het ontbreken van een tuin, het gebrek aan goede afwerking en een lage isolatiegraad de belangrijkste redenen van hun ontevredenheid.

Uit het rapport blijkt ook een verband tussen de wil om te verhuizen en het al dan niet eigenaar zijn van de woning. Bijna de helft van jongere gezinnen is geen eigenaar, terwijl 80% van de oudere generatie dat wel is. Ook het wonen in een appartement heeft een impact. Eén op drie jonge Belgen woont in een appartement, terwijl dat slechts het geval is voor één op vijf oudere Belgen. Tot slot blijkt ook dat de helft van de jongere mensen in een verstedelijkte omgeving woont.

De architecturale stijl van de jonge ondervraagden is vrij uitgesproken. Bijna één op drie verkiest een moderne hedendaagse architectuur, één op vijf gaat voor landelijk en één op tien voor traditioneel. De industriële loft-stijl bekoort 10%. Ruim één op drie heeft geen specifieke stijlvoorkeur.


ACHTERGROND
"De groep jonge mensen die niet helemaal tevreden is met de huidige woning is relatief groot. Maar we stellen vast dat de meerderheid na hun 35ste wel de woning vindt waarin ze zich perfect thuis voelen," zegt aldus Bert Geerinckx, algemeen directeur van Reynaers Aluminium. "De correlatie tussen eigenaar zijn van een woning en gelukkig in het leven staan, verklaart het grote belang dat Belgen hechten aan een eigen huis of appartement."