KLM en TU Delft testen en optimaliseren nieuwe producten en processen

Dit gebeurt in een live operationele KLM-omgeving, dus met echte passagiers op een echte luchthaven en in echte vliegtuigen, wat een primeur is voor de luchtvaartindustrie.

Trefwoorden: #Industrieel Ontwerpen, #KLM, #luchthaven, #luchtvaart, #topsector Creatieve Industrie, #TU Delft, #vliegtuigen

Lees verder

Techniek

( Foto: screen YouTube - TU Delft )

ENGINEERINGNET.NL - De faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft en KLM werken al langere tijd samen om onder andere de klantervaring bij KLM te optimaliseren. De TU Delft biedt en ontwikkelt kennis op het gebied van strategisch design.

Tegelijk biedt KLM de optimale testomgeving in haar dagelijkse operatie. Binnen deze unieke werkwijze worden lessen uit de ontwerpwereld, ook wel ‘Design Thinking’ genoemd, gebruikt om de strategie van een organisatie uit te voeren.

Om de samenwerking tussen de TU Delft en KLM voor een langere periode formeel te bekrachtigen, is het samenwerkingsverband Design Doing opgezet. Twee aan de TU Delft verbonden promovendi gaan samen met studenten aan het werk om Design-beginselen toe te passen in de dagelijkse operatie van KLM.

Voorzitter van het College van Bestuur TU Delft, Tim van der Hagen: “De samenwerking met KLM biedt interessante onderzoeksprojecten voor onderzoekers en studenten van de TU Delft. Een mooie kans om kennis op het gebied van strategisch design te ontwikkelen en toe te passen in de praktijk van een grote luchtvaartmaatschappij”.

Binnen de samenwerking wordt gebruik gemaakt van de ‘KLM X’ aanpak waarbij nieuwe producten of processen in een real ‘Live’ situatie worden getest en geoptimaliseerd, dus met echte passagiers op een echte luchthaven en in echte vliegtuigen en niet in een laboratorium setting.

Dit is een primeur voor de luchtvaartindustrie, waarin het vaak jaren duurt voordat nieuwe producten de klant bereiken. KLM X omvat op dit moment X-gates en X-flights en wordt in 2017 fors uitgebreid.

De samenwerking tussen KLM en TU Delft wordt actief gesteund door de topsector Creatieve Industrie. Dit gebeurt door middel van een PPS-toeslag Onderzoek en Innovatie vanuit CLICKNL, het topconsortium kennis en innovatie van de creatieve industrie van Nederland.

De topsector Creatieve Industrie is één van de negen sectoren uit het topsectorenbeleid van het ministerie van Economische Zaken, wat erop gericht is de Nederlandse economie op een duurzame manier te stimuleren door te innoveren.


Video: