Behandeling rusteloze benen verbetert met kennis uit ruimtevaart

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA ondersteunt met hun incubatiecentrum de honderste starter, Relegs, dat een nieuw apparaat ontwikkelt om het probleem met rusteloze benen aan te pakken.

Trefwoorden: #ESA, #incubatiecentrum, #Restless Leg Syndrome, #ruimtevaart, #ruimtevaartorganisatie, #ruimtevaarttechnologie

Lees verder

Techniek

( Foto: © ESA BIC Noordwijk )

ENGINEERINGNET.NL - Dit bedrijf wil de behandeling van rusteloze benen (Restless Leg Syndrome, RLS) verbeteren met behulp van kennis uit de ruimtevaart.

“Ik heb al sinds mijn jeugd last van rusteloze benen, precies zoals mijn vader er al zijn hele leven last van heeft”, stelt medisch arts Casper van Waveren Hogervorst. “Nu ik de symptomen ervan herken bij mijn zoon wil ik niets liever dan hem helpen.”

RLS staat bekend om de overweldigende en vaak onprettige drang om je benen te bewegen wanneer je in rust bent. In extreme gevallen kan die drang verontrustende vormen aannemen en de patiënt beperken bij zijn dagelijkse activiteiten.

Volgens de National Health Service in Groot-Brittannië heeft 10 procent van de bevolking op minstens één moment in zijn leven te maken met de aandoening.

Behandeling van RLS met medicijnen heeft bijwerkingen. Van Waveren zoekt al jaren naar een andere oplossing. De verschillende apparaten die hij heeft getest zijn allemaal slechts gedeeltelijk geschikt en waren niet bruikbaar voor alle gradaties van RLS.

Toen Van Waveren een eigen apparaat bedacht, bracht ingenieur Erik van der Heide zijn ervaring met ruimtevaarttechniek in spel. “We kunnen het kleiner, beter, veiliger, meer robuust en betrouwbaarder maken”, stelde hij voor.

Het tweetal vormde de Nederlandse bedruhf Relegs, die vorige maand van start ging bij ESA's incubatiecentrum BIC in Noordwijk. Het doel: een behandeling voor RLS maken die geen bijwerkingen heeft en die in iedere situatie te gebruiken is.

“Relegs heeft verschillende designmethodes gebruikt, die voorheen door ESA ingezet werden bij de ontwikkeling van ruimtehardware. Deze methodes kunnen leiden tot een slimmere oplossing om RLS-patiënten te helpen”, weet Martijn Leinweber, communicatiemanager bij het in 2004 geopende ESA BIC Noordwijk.

“Bij ons incubatiecentrum kunnen ze gebruik maken van de expertise van onze partners en van ESA's nabij gelegen technologische centrum”, aldus Leinweber. “Zo kunnen ze hun idee verder ontwikkelen en hun start-up laten groeien.”

“We kunnen momenteel nog niet veel meer kwijt over de specifieke ruimtevaarttechnologie die we willen gebruiken”, aldus Van der Heide. “We moeten eerst ons patent veiligstellen. Maar we zijn ervan overtuigd dat er een markt is voor ons apparaat en dat we de levenskwaliteit van veel mensen die getroffen zijn door RLS kunnen verbeteren.”

“Relegs is onze honderdste start-up”, aldus Leinweber van ESA BIC Noordwijk, dat in 2004 werd geopend als onderdeel van ESA's technologietransferprogramma. “Ondernemers komen bij ons met hun ideeën en wij helpen hen om deze ideeën om te vormen tot levensvatbare bedrijven. In 13 jaar tijd hebben we dat nu 100 keer gedaan. Hierdoor zijn honderden lokale banen ontstaan.”

Sinds de opening van ESA BIC Noordwijk is er een heel Europees netwerk aan incubators ontstaan. Aan het eind van 2017 zullen er in Europa 19 ESA-incubators zijn, verspreid over 35 locaties. Het initiatief heeft geleid tot meer dan 400 nieuwe banen in Europa.