Nieuwe 3D metaalprinter levert hoge kwaliteit metalen onderdelen op

Admatec Europe en ECN hebben een metaalprinter ontwikkeld, dat onderdelen oplevert met een lage oppervlakte ruwheid, geen restspanningen en kleine printdetails.

Trefwoorden: #3D metaalprinter, #3D printen, #Admatec, #ECN, #keramische 3D printer, #metaal

Lees verder

Techniek

( Foto: Admatec )

ENGINEERINGNET.NL- Deze nieuwe 3D metaalprinter, onderdeel van de Admaflex serie, levert een hoge kwaliteit metalen onderdelen in vergelijking tot de huidige standaardtechniek.

Er is nu sprake van een lage oppervlakte ruwheid, geen restspanningen en kleine printdetails. Het werkingsprincipe is volgens het DLP-proces: een fotogevoelige hars gevuld met metaalpoeder wordt uitgehard en daarna uitgestookt en dichtgesinterd.

Admatec en ECN hebben al eerder gezamenlijk een keramische 3D printer ontwikkeld, waardoor er veel kennis is van poeder metallurgische vormgeving. Doel was om dit ook voor metaal te realiseren. Er is namelijk vraag in de markt naar relatief kleine, hoge precisie, goed presterende geprinte metalen onderdelen.

De nieuwe metaalprinter print onderdelen die normaal nog gemaakt worden via traditionele vormgevingstechnologieën, zoals CNC frezen of metaalspuitgieten. Met name voor die laatste, groeiende, markt heeft Admatec hoge verwachtingen.

Jaco Saurwalt, Director van de Engineering & Materials afdeling bij ECN, stelt: “Hoge materiaalkwaliteit gecombineerd met vormvrijheid en fijne productdetails waren het doel van onze ontwikkeling. Door het verbeteren van zowel het proces als onze metaalprinter, is het printen van metalen met een hoge kwaliteit nu mogelijk geworden.”

Admatec en ECN zullen later deze maand op de Additive Manufacturing User Group Conference in Chicago, de Admetalflex 3D printer presenteren.