Onderzoek naar aanpak veroudering immuunsysteem opgestart

De UHasselt, Université de Liège, het Maastrichts Universitair Medisch Centrum, Universitätsklinikum Aachen, imec en 5 bedrijven gaan de veroudering van het immuunsysteem afremmen.

Trefwoorden: #anti-aging, #BIOMED, #immuunsysteem, #Interreg-project, #onderzoek, #UHasselt

Lees verder

research

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Het Interreg-project (‘Healthy Aging - A Euregional Opportunity’) loopt nog tot 2018 en wordt mee ondersteund door de Provincie Limburg.

We worden gemiddeld steeds ouder, maar die stijgende levensverwachting betekent niet noodzakelijk dat we steeds langer gezond blijven.

Prof. dr. Niels Hellings, directeur van het Biomedisch Onderzoeksinstituut (BIOMED) van de UHasselt: “Met de vergrijzingsgolf zie je ook een opmars van chronische ziekten: cardiovasculaire aandoeningen, astma, MS, reuma… Aan de basis van zulke ziekten ligt een verkeerd functionerend immuunsysteem dat bovendien sneller veroudert.”

Binnen het project Healthy Aging - A Euregional Opportunity slaan universiteiten, ziekenhuizen en bedrijven uit de Euregio Maas-Rijn de handen in elkaar om immuunveroudering vroeger op te sporen, zodat dit proces voorkomen of geremd kan worden.

Prof dr. Veerle Somers (BIOMED): “Zo zullen we bij grote groepen patiënten onderzoeken of nieuwe dan wel bestaande biomerkers (stoffen in het bloed die de aanwezigheid van ziekten verraden en/of aankondigen) kunnen helpen bij de detectie van de veroudering van het immuunstelsel.”

De meest geschikte biomerkers zullen dan ‘gebruikt’ worden bij de ontwikkeling van biosensoren - voor een snelle en accurate diagnose van immuunveroudering bij de (ouder wordende) patiënt.

In een ander luik wordt dan weer ingezet op ‘gepersonaliseerde geneeskunde’. Patiënten met een chronische ziekte worden nu vaak behandeld volgens het one-size-fits-all-principe. Maar niet alle patiënten reageren op dezelfde manier op een bepaalde therapie.

Daarom zal er, op basis van biomerkeronderzoek, gewerkt worden aan een systeem dat artsen ondersteunt bij het voorschrijven van een geschikte behandeling voor de patiënt.

Prof. dr. Jerome Hendriks (BIOMED): “En naast klassieke geneesmiddelen gaan we binnen het onderzoek ook inzetten op doelgerichte immuuntherapie en voedingssupplementen die immuunveroudering kunnen afremmen.”