• 29/03/2017

Best passende frequentie van radar niveaumeter is bepalend

Endress+Hauser heeft zijn gamma van radarinstrumenten voor niveaumetingen uitgebreid met de Micropilot FMR6 reeks. Dit zijn de eerste radar niveaumeters met 80GHz technologie.

Trefwoorden: #Endress+Hauser, #Micropilot FMR6, #niveaumeting, #radar niveaumeter

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - Deze radarinstrumenten zijn ontwikkeld volgens het “Safety by Design” concept van Endress+Hauser en conform aan de IEC61508 voorschriften.

Bovendien, behoren ze tot de eerste generatie niveaumeters met geïntegreerde Heartbeat Technology voor makkelijke en betrouwbare diagnose en verificatie van de meting.

Met de toevoeging van deze nieuwe 80GHz apparatuur, staat het productportfolio en de toepassingsexpertise van Endress+Hauser op “een totaal van 113 GHz”!

Alain Engels, Product Manager Niveau bij Endress+Hauser België & Luxemburg, legt uit: “Om mensen in één oogopslag een goed idee te geven van ons volledig aanbod, hebben we – op ludieke manier - de frequenties van onze verschillende radar meettechnologieën samengeteld.

Iedereen heeft er de mond van vol dat de hoogst mogelijke frequentie dé oplossing zou zijn voor elke niveau meetapplicatie. Volgens ons gaat het daar helemaal niet over! Het gaat wél om het inzetten van de juiste radarfrequentie in de juiste toepassing, en dat is niet altijd de hoogste per definitie.

Een goed begrip van de meetomstandigheden is crucciaal
Om de juiste selectie van de meest geschikte radarfrequentie te kunnen maken, is eerst een goed begrip van de meetomstandigheden vereist. Als gevolg daarvan kan dan de juiste niveaumeter worden geselecteerd... en dan kan een rader niveaumeter zijn, maar evengoed een ultrasone niveausensor of nog een andere technologie.”

Voor het meten in grote opslagtanks (“Tank Gauging”) in het jargon), heeft Endress+Hauser al een jaar geleden een eerste radar niveaumeter uitgerust met 80Ghz technologie op de markt gebracht, de Micropilot NMR81. Deze radar wordt typisch ingezet in systemen voor stockbeheer en “Custody Transfer” (facturatie) in de olie- & gasopslagsector, omwille van zijn ± 0,5mm nauwkeurigheid.

113F-GHz komt tegemoet aan de toenemende vraag uit de procesindustrie
Met de nieuwe 80GHz Micropilot FMR6 reeks radar niveaumeters is deze hoge frequentie nu ook beschikbaar voor alle andere industrieën in de proceswereld.

De Micropilot FMR6 reeks werd niet zomaar vanuit de lukraak ontwikkeld, maar om tegemoet te komen aan de toenemende behoefte van onze klanten om hun niveau meetapplicaties op te lossen met een oerdegelijke radarsensor met hoge nauwkeurigheid die voldoet aan alle eisen van procesveiligheid, en bovendien eenvoudig te parametreren en in bedrijf te nemen, en snel en gemakkelijk te onderhouden gedurende de hele levenscyclus.

De Micropilot FMR6 reeks is ook de eerste 80GHz radar die ontworpen is volgens de IEC61508 voorschriften. Dat maakt de werklast qua veiligheid veel lichter voor de gebruiker. Bovendien zijn er voor deze apparatuur verscheidene Ex certificaten ter beschikking, die toelaten dat het toestel via bestaande bekabeling aangesloten wordt.

De zeer nauwe stralingshoek en ook de dynamische algoritmes, zoals het unieke Endress+Hauser Multi-Echo Tracking, laten zeer nauwkeurige, stabiele en betrouwbare metingen toe, tot een effectieve hoogte van 125m en met een nauwkeurigheid van ± 1mm.

Bevestigingen en obstakels binnenin de tankwand worden vermeden door de scherpe stralingshoek van de radargolven, en beïnvloeden de meting dus niet. Ook van aanslag of aankleving, of condensatie heeft de meting weinig last, dankzij het innovatieve antenne-ontwerp.

En met behulp van de bijbehorende, interactieve software kan installatie en inbedrijfname snel en makkelijk gebeuren.

Heartbeat Technology
Tot een halfjaar geleden werden de Heartbeat Technology functionaliteiten uitsluitend geïntegreerd in de flowmeters van Endress+Hauser. Maar recentelijk werden ook de meeste niveaumeters van Endress+Hauser uitgerust met Heartbeat Technology.

Toestellen met Heartbeat Technology kunnen geverifieerd worden en testresultaten kunnen gedocumenteerd worden zonder het toestel uit te bouwen en zonder onderbreking van het productieproces. De technici hoeven geen uitvoerige opleiding en ervaring te hebben, om de verificatie uit te voeren. Ze moeten enkel de eenvoudige, voorgedefinieerde procedure uitvoeren, de testresultaten worden vervolgens netjes geregistreerd en gedocumenteerd.

Bovendien is er ook een begeleide SIL proeftest ter beschikking, incl. alle documentatie, om zich ervan te vergewissen dat alle veiligheidskritische SIL instrumenten correct werken. Een rapport van de testresultaten wordt automatisch gegenereerd dat de naleving van de normen aantoont.

Naast de diagnose- en de verificatiefuncties, verschaft de additionele monitoringfunctie van Heartbeat Technology nog verdere gegevens over het toestel zelf, maar ook van het productieproces, die dan het pad openen naar predictieve onderhoudsprocessen.

Bovendien, verschaft de combinatie van instrument- én procesgegevens dikwijls cruciale informatie om het productieproces te optimaliseren.


Voor meer informatie:
Endress+Hauser nv/sa
Rue Carlistraat 13 - B-1140 Bruxelles - Brussel
Tel: +32 (0)2 248 06 00 - info@be.endress.com - www.be.endress.com

 Lees méér over: Endress+Hauser



Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.