TenneT haalt 1 miljard euro op voor windparken op zee

In de komende tien jaar steekt hoogspanningsbeheerder TenneT naar verwachting 9 tot 11 miljard euro in offshore-windenergieprojecten in Nederland en Duitsland.

Trefwoorden: #hoogspanning, #investering, #kabels, #offshore windenergie, #TenneT

Lees verder

Techniek

( Foto: TenneT )

ENGINEERINGNET.NL - TenneT heeft de allereerste Green Hybrid Bonds, ofwel groene hybride obligaties, ter wereld uitgegeven. Het gaat om de uitgifte van 1 miljard euro aan obligaties met een rendement van krap 3 procent en een looptijd van zeven jaar.

In de periode tot 2019 realiseert TenneT ruim 7.000 MW aan aansluitcapaciteit voor offshore-windparken in het Duitse deel van de Noordzee. Deze netaansluitingen kunnen een hoeveelheid elektriciteit transporteren die overeenkomt met het jaarlijkse stroomverbruik van circa 7 miljoen huishoudens.

TenneT verwacht in 2023 3.500 MW aan aansluitcapaciteit te hebben aangelegd in het Nederlandse deel van de Noordzee. Dit komt overeen met het jaarlijkse stroomverbruik van circa 3,5 miljoen huishoudens.

“Deze eerste uitgifte van groene hybride obligaties toont TenneT's blijvende inzet voor groene financieringsinstrumenten en de verdere ontwikkeling van de markt voor groene financiering aan," aldus Otto Jager, CFO van TenneT.