DSM opent nieuw Biotechnology Center in Delft

DSM heeft in Delft een nieuw, hypermodern biotechnologie center geopend. Hiermee vergroot het zijn capaciteit van biotechnologisch onderzoek en ontwikkeling van toepassingen in voeding.

Trefwoorden: #biotechnologie, #Biotechnology Center, #DSM, #innovatiecluster, #Technische Universiteit Delft, #voeding

Lees verder

Techniek

( Foto: DSM )

ENGINEERINGNET.NL - De voltooiing van het nieuwe biotechnologiecenter is onderdeel van DSM’s investeringsprogramma van 100 miljoen euro in uitbreiding van onderzoek en ontwikkelingsfaciliteiten in Nederland dat in 2013 is gestart.

In dit innovatiecluster bouwen meer dan 400 onderzoek- en ontwikkelingsexperts voort op een solide traditie van meer dan 150 jaar fermentatie en biotechnologische innovatie in Delft.

Het nieuwe biotechnologie center is een volgende stap in de ontwikkeling van de site in Delft, waar DSM Food Specialties zijn wereldwijde hoofdkantoor heeft. De site in Delft werd de afgelopen jaren uitgebreid met onder meer een groot, modern voeding en applicatie center. Ook werd, samen met andere industrie partijen, geïnvesteerd in een hypermoderne fermentatie proeffabriek op de site in Delft.

Daarnaast is de Delft site een belangrijke industriële productie site voor onder meer halffabricaten voor antibiotica en gist extracten en smaakstoffen.

Momenteel wordt er in het nieuwe biotechnologiecentrum gewerkt aan innovaties zoals de productie van fermentatieve steviol glycociden, de caloriearme, zoetsmakende moleculen in de stevia plant, als antwoord op de wereldwijd groeiende vraag naar suikerarme voedingsmiddelen en dranken.

Daarnaast ontwikkelden wetenschappers in het biotech-centrum een nieuwe technologie waarmee het oneetbare product dat bij de extractie van raapzaad- of canola-olie overblijft, wordt omgezet in een hoogwaardig plantaardig eiwit voor veelzijdige toepassingen in de levensmiddelenindustrie. Deze 'proteïnen van de toekomst' komen tegemoet aan de wereldwijd toenemende vraag naar proteïnen.

Het biotechnologiecentrum vormt het hart van Biotech Campus Delft. Biotech Campus Delft is een initiatief van DSM Delft, de Technische Universiteit Delft, de gemeente Delft en de provincie Zuid-Holland. Delft staat internationaal bekend om zijn expertise en zijn toonaangevende positie in de wereld op het gebied van biotechnologische ontwikkeling.

DSM's Biotechnology Center krijgt de naam Rosalind Franklin Biotechnology Center, als eerbetoon aan Rosalind Franklin. Zij was een briljante wetenschapper die tijdens haar tragisch korte leven een enorme bijdrage heeft geleverd aan onze kennis en ons begrip van de structuur van DNA, waarmee ze de basis legde voor de moderne biotechnologie.