Particuliere tweepersoons duikboot gaat tot 2.000 meter diepte

Nederlandse duikbootfabrikant U-Boat Worx pakt uit met een duikboot voor particulieren en onderzoeksorganisaties die werkdieptes tot 2.000 meter kan bereiken.

Trefwoorden: #duikboot, #duikbootfabrikant, #U-Boat Worx

Lees verder

Techniek

( Foto: U-Boat Worx )

ENGINEERINGNET.NL - De duikbootfabrikant U-Boat Worx in Breda laat weten tegen 2018 een reeks kleine duikboten op de markt te zullen brengen voor particuliere ontdekkingsreizigers en oceanische onderzoeksorganisaties.

Een van de modellen heeft een werkdiepte van niet minder dan 2.000 meter, waardoor het de diepst duikende particuliere duikboot met twee zitjes zal zijn.

Twee belangrijke innovaties bij deze duikboten zijn de drukresistente Lithium-ion accutechnologie en het automatische trimgewicht systeem. Het accusysteem, dat door U-Boat Worx in-house zelf is ontwikkeld, verhoogt de batterijcapaciteit met 350% ten opzichte van traditionele duikboten met loodzuuraccu's.

De technologie is getest tot 4.000 meter diepte en herbergt in totaal 62kWh aan compacte accumodules. Deze hoeveelheid aan energie maakt het mogelijk om meer een sterkere elektrische motoren te gebruiken, langere missies uit te voeren, extra lampen aan te brengen, en de reistijd tussen het oppervlak en de oceaanbodem te halveren.

In het ontwerp is ook rekening gehouden met een onbelemmerd uitzicht voor de inzittenden. Hier is voor gezorgd door de acrylaat bol aan de voorkant van de duikboot te plaatsen, en de ballasttanks en het automatische trimgewichtsysteem aan de achterkant te positioneren.

Elke duikboot is ontworpen met een veelheid aan veiligheidsvoorzieningen en buitengewone veiligheidsfactoren, claimt de constructeur. Een onafhankelijke certificering door DNV GL garandeert internationale goedkeuring en erkenning.